Još jedan automobil na solarni pogon uskoro u prodaji

Foto: Sono Motors

Nemačka startap kompanija Sono Motors predstavila je svoj prvi automobil sa solarnim ćelijama – model Sion, koji će se u prodaji naći 2023. godine.

Kompanija je na prototipu radila punih devet godina, a rezultat je vozilo opremljeno sa 248 solarnih ćelija koje na nedeljnom nivou mogu dopuniti vozilo za dodatnih 245 km.

To znači da će vam za gradsku vožnju ili kratke relacije bili dovoljno solarno punjenje, dok se za veći domet baterija može puniti na standardnim punjačima ili kućnim utičnicama.

Sa punom baterijom Sion može preći 305 km, a punjenje na brzom punjaču do 80 odsto traje 35 minuta.

Osim solarnih ćelija, još jedna novina čini ovaj model jedinstvenim. Naime, vozilo je opremljeno V2X tehnologijom koja Sionu omogućava da služi kao skladište električne energije i napaja uređaje, druga električna vozila, pa čak i čitave kuće.

Oni, koji žele da koriste solarnu energiju u svojim domovima, mogu poručiti Sono dvosmerni zidni punjač preko koga mogu napajati vozilo ili pak koristiti električnu energiju iz baterije automobila za potrebe domaćinstva punih pet dana.

Kompanija je razvila i aplikaciju Sono koja će korisnicima omogućiti da odrede količinu električne energije koju će vozilo predati.

Narudžbine za Sion već su otvorene, a kompanija je saopštila da je do sada pristiglo 16.000 rezervacija. Cena ovog modela je 28.500 evra.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti