Mercedes Benz predstavio vozilo sa solarnim ćelijama

Foto: Mercedes Benz promo

Nemački proizvođač automobila ponovo pomera granice – i to trostruko. Najnoviji pototip električnog vozila VISION EQXX ne samo što je rekorder efikasnosti jer može preći 1.000 km sa jednim punjenjem, već je i enterijer automobila od isključivo veganskih materijala, dok se u krovu nalaze solarne ćelije za dodatno napajanje baterije.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, VISION EQXX demonstrira koliko efikasna, održiva i luksuzna elektromobilnost može biti.

Domet od 1.000 km ovaj model duguje besprekornoj aerodinamici koja je, kako je objašnjeno, ključna za postizanje efikasnosti električnih automobila budući da je dve trećine električne energije potrebno samo da bi se savladao otpor vazduha. Sa koeficijentom otpora od samo 0.17, VISION EQXX dizajniran je tako da sa lakoćom „seče“ vazduh, a 95 odsto energije iz baterija stiže do točkova.

U kombinaciji sa aerodinamičnim dizajnom, i značajno poboljšanje baterije doprinosi postizanju rekordnog dometa. Umesto da se baterija učini većom i samim tim težom, gustina energije je značajno poboljšana što omogućava bateriji VISION EQXX da skladišti 100 kWh, dok zauzima 50 odsto manje prostora i ima 30 odsto manju težinu od baterija uporedivog kapaciteta.

Električni sistem, koji napaja mnoge pomoćne jedinice u VISION EQXX, crpi dodatnu energiju iz solarnih ćelija na krovu. U jednom danu sa idealnim uslovima, solarna energija može da proizvede do 25 kilometara dodatnog dometa za putovanja na velike udaljenosti, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Kada je reč o enterijeru, VISION EQXX krasi mešavina održivih materijala koji se sastoje od gljiva, kaktusa, bambusa i veganske svile. Na ovaj način Mercedes dokazuje da je moguće postići maksimalan luksuz bez upotrebe proizvoda životinjskog porekla, istovremeno stvarajući neponovljiv osećaj vrhunske udobnosti.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti