Soni se “zagreva” za proizvodnju električnih automobila

Foto: Soni promo

Na najznačajnijem tehnološkom događaju na svetu – CES 2022, Soni je predstavio novi prototip električnoh SUV vozila VISION-S 02, navodi se na sajtu japanske korporacije.

Zanimljivo je to što će vozilo imati sedam sedišta, a maksimalna brzina kojim će moći da se kreće je 180 kmh.  Ovaj električni automobil će koristiti istu EV/klaud platformu kao i prototip VISION-S 01 koji se već testira na javnim putevima.

Korporacija Soni Grup i nemački Vodafon sproveli su test vožnje na daljinu koristeći VISION-S prototip kako bi istražili mogućnost novog daljinskog upravljanja u 5G okruženju.

Na ovom vozačkom testu, koji je povezivao Tokio i Nemačku, video i kontrolni signali su prenošeni na udaljenu lokaciju pomoću telematskog sistema instaliranog u VISION-S koji se nalazio u Nemačkoj.

Sa druge strane, vozilom su upravljali zaposleni u Soniju čak iz Tokija, a vozilo je uspešno prošlo poligon bez intervencije vozača.

“Radimo na tehnologiji za stabilan prenos velikih količina video zapisa i senzornih podataka praćenjem i predviđanjem kvaliteta radijusa u realnom vremenu dok vozimo tamo gde se očekuje da kvalitet radijusa varira. Takođe, radimo na korisničkom iskustvu na strani daljinskog upravljanja, ne samo u smislu bezbednosti i tačnosti, već i u pogledu upotrebljivosti i korisničkog interfejsa za različite potrebe i istražujemo mogućnost potpuno novog iskustva upravljanja, kao što je npr. spoj stvarnog i virtuelnog”, navode is japanske kompanije.

Da bi dodatno ubrzao i dao nove predloge za evoluciju mobilnosti, Soni ima za cilj osnivanje operativne kompanije „Soni Mobiliti Inc.“. u proleće 2022. godine, kroz koju namerava da istražimo ulazak na tržište električnih vozila.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti