Stiže luksuzni automobil na solarni pogon

I dok mnogi od nas pokušavaju da isprate sve novosti kada je reč o automobilima na električni pogon, inovatori i pronalazači su otišli korak dalje i vredno rade na automobilima na solarni pogon.

Nakon automobila Sion, koji stiže iz Nemačke i koji će, prema najavama u prodaji biti 2023. godine, ljubitelji noviteta, u vožnji jednog mogli bi da uživaju već sledeće godine. 

Holandska startap kompanija Lightyear dugi niz godina radi na jedinsvetnom automobilu “Lightyear One” koji je pokriven solarnim pločama i energiju dobija od Sunca. Kako iz ove kompanije najavljuju početkom 2022. godine treba da počne proizvodnja prototipova ovog automobila na solarni pogon.

“Lightyear One” je automobil nove generacije, oštrog izgleda, na krovu i haubi nalaze se integrisane solarne ploče. Sa punom baterijom može da pređe 725 kilometara. 

Automobil je napravljen tako da je veoma efikasan, zahvaljujući solarnim pločama, on se trenutno može puniti brzinom od 12 kilometara na sat.

Bateriju ovog automobila moguće je puniti kao i svaku drugu koju imaju električna vozila.

“Lightyear One” testiran je na više od 20 različitih površina, a zahvaljujući postavljenim senzorima koji su beležili svaki segment vožnje, sakupljeni su veoma važni podaci koji će značajno pomoći u unapređenju ovog automobila.

Kako najavljuju iz kompanije Lightyear masovna proizvodnja modela (kakvog, još uvek je tajna) na solarni pogon bi trebalo da počne 2024. godine.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti