Ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“ preduslov za poboljšanje životne sredine

Foto-ilustracija: Pixabay (SichiRi)

Ekološka rekonstrukcija termoelektrane „Pljevlja“ jedan je od najvažnijih preduslova da se poboljša kvalitet životne sredine u najsevernijoj, a ujedno i najzagađenijoj crnogorskoj opštini. Građani je sa nestrpljenjem čekaju, jer će se time stvoriti i pretpostavke za nesmetano zaokruživanje procesa toplifikacije grada, koja bi na minimum trebalo da smanji koncentraciju zagađujućih materija u pljevaljskom vazduhu.

Čitav projekat sastoji se iz osam važnih delova, kaže pomoćnik izvršnog rukovodioca za termoenergetiku u EPCG, Veselin Sekulić:

„Ekološka rekonstrukcija TE je izuzetno bitan projekat za sve građane Pljevalja. Omogućiće odsumporavanje, otklanjanje azotnih oksida, vodiće se računa o postrojenju otpadnih voda, transportu pepela i šljake, prigušivačima buke. Tu je i toplifikacija, sistem daljinskog grejanja grada, izgradnja toplotno – izmenjivačke stanice u okviru Termoelektrane, startne kotlarnice kao pomoćnog izvora kada je TE van pogona ili je u toku redovni remont postrojenja. U proteklih desetak godina bilo je dosta lutanja i prezentovanih strategija izgradnje toplana na biomasu i slično. Na ovaj način, u okviru ekološke rekonstrukcije, imaćemo u potpunosti zaokružen sistem“.

Pročitajte još:

Pojedini, takozvani polutanti u vazduhu, nakon ekološke rekonstrukcije, biće usklađeni sa evropskim standardima, najavljuje Sekulić:

„Sa ekološkog aspekta važno je da imamo stalna ispitivanja vazduha čiji kvalitet ćemo odsumporavanjem dovesti na zadovoljavajući nivo. Plan je da do kraja 2024. godine isto učinimo sa svim ostalim polutantima. Recimo, za sumporne okside evropski standard je 200 mikrograma, a ekološkom rekonstrukcijom mi ćemo to svesti na 130. Isto tako, rekonstrukcijom kotla i ugradnjom novih sistema, azotni oksidi biće smanjeni ispod 150 mikrograma. Ukratko, sve pomenuto značiće da ćemo krajem 2024. i početkom 2025. godine, imati termoelektranu koja neće zagađivati vazduh, što građani od nas i očekuju“.

U svakom slučaju, realizacija, za građane najznačajnijeg projekta, toplifikacije, dodatno će poboljšati kvalitet vazduha u Pljevljima jer će omogućiti da se pored nekoliko većih gradskih kotlarnica, ugase i brojna individualna ložišta koja kao gorivo koriste ugalj.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti