Fijat će proizvoditi samo električne automobile

Photo: Fiat

Svetski proizvođači automobila jedni za drugima najavljuju da će u budućnosti proizvoditi isključivo električna vozila. Italijanski proizvođač automobila “Fijat” (Fiat) najavljuje da će do 2030. godine proizvoditi isključivo električne automobile.

“Ovo će biti radikalna promena za “Fijat”. Istražujemo područje mobilnosti i ovo je naš najveći projekat”, rekao je izvršni direktor Olivije Fransoa.

Ovu veliku i važnu vest kompanija je saopštila uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, jer sve što se desilo u prethodnom periodu pokazalo je da odmah moramo da napravimo radikalne promene kako bi učinili nešto za Planetu Zemlju.

Električna vozila postaju naša svakodnevnica i više nisu samo za bogate, već su namenjena za svakodnevnu upotrebu. Zato ovaj proizvođač ide ka tome da proizvodi samo e-vozila jer su “dobavljači automobila za masovna tržišta”.

Potpuno električni 500e model, “Fijat” je predstavio pre više do godinu dana, a iz kompanije najavljuju da se intentizivno radi na razvoju sportske električne Abart verzije za “500e”.

Iz ove kompanije poručuju da su potrebne hitne promene i da je njihova dužnost da što pre ponude električne automobile koji koštaju kao oni sa motorima na unutrašnje sagorevanje. 

„Fijat“ će posebnu pažnju posvetiti i razvoju mreže električnih punjača i radiće na tome da povećaju broj mesta za brzo punjenje e-automobila.

Sve više ljudi širom sveta odlučuje se za kupovinu automobila na električni pogon, jer ova vozila ne koriste fosila goriva i ne emituju emisije štetnih gasova koji utiču na klimatske promene i kvalitet vazduha koji udišemo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti