EPS: Popust za račune za struju za mart, april i maj za sve građane

„Svi građani moći će da ostvare popust od pet odsto na račune za mart, april i maj, ako  račune plate najkasnije do 30. juna. To će važiti za sve, ne samo za penzionere i neće biti obračuna kamate. To je pokazatelj koliko država misli o građanima Srbije“, istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP Elektroprivreda Srbije, tokom posete Rudarskom basenu „Kolubara“ za 1. maj.

Foto-ilustracija: Unsplash (Casey Horner)

Povodom praznika rada, Milorad Grčić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa predstavnicima sindikata i Ogranka RB „Kolubara“ obišli su kop „Tamnava-Zapadno polje“, najefikasniji kop u srpskoj elektroprivredi. Ministar Antić istakao je da podatak da EPS svim građanima za mart, april i maj neće naplatiti ni kamatu i omogućiti korišćenje popusta dokaz solidarnosti.

„Pozivam sve građane da čim budu u mogućnosti da plate račune za isporučenu električnu energiju. Imaćemo nivo tolerancije do kraja juna. Naši građani su redovne platiše i nikada nije bilo problema sa naplatom od građana, koji su najredovniji i prvi ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je Antić.

Grčić je zahvalio građanima što u velikom procentu izmiruju svoje obaveze i to pokazuje da su građani Srbije svesni kako EPS funkcioniše i da je redovno plaćanje računa neophodno da bi se proces proizvodnje i distribucije električne energije nastavio. Čestitajući praznik rada svim zaposlenima u EPS-u, on je istakao da zaposleni EPS-a rade svaki dan, 24 časa dnevno, 365 dana u godini i na taj način Srbiji obezbeđuju kontinuirano snabdevanje električnom energijom.

„Bilo je veoma važno i teško osigurati proizvodnju električne energije bez prekida od kada je uvedeno vanredno stanje. Ako nema električne energije, problem je u radu bolnica i domova zdravlja, onlajn nastave, čitavo funkcionisanje bi bilo u problemu. Da li su se ljudi plašili, naravno da jesu, jer strah je normalan. Da li smo uspeli da primenimo sve mere obezbeđenja? Jesmo, a u svim proizvodnim pogonima EPS-a širom Srbije izbegli smo pojavu žarišta virusa korona. Najteži period, što se tiče rizika za proizvodnju uzrokovanog pandemijom, je prošao“, rekao je Grčić.

Ministar rudarstva i energetike naglasio je da Srbija završava i dobija jednu izuzetno važnu i značajnu borbu protiv epidemije koja je u svetskim razmerama paralisala život, saobraćaj, putovanja, komunikacije, logistiku i proizvodnju. On je rekao da je važno da se Srbija što pre vrati punoj, pre svega, industrijskoj proizvodnji i da se vrati život u punom intenzitetu.

Obraćajući se zaposlenima u EPS-u, ministar je istakao da je izuzetno ponosan na sve rudare u Srbiji.

„Rudarska proizvodnja u Srbiji u prvom kvartalu ove godine veća je za devet odsto nego u prvom kvartalu 2019. godine. Hvala rudarima EPS-a zato što je proizvodnja tokom aprila bila za šest odsto veća nego tokom aprila 2019. godine. I uslovima epidemije, rudari su uspeli da iskopaju više uglja. Tokom maja i juna rade se remonti sistema, obezbeđujući neophodne količine uglja za proizvodnju električne energije, kako bi treći i četvrti kvartal dočekali u punom kapacitetu“, rekao je Antić.

On je istakao da će proizvodnja električne energije i ukupno rudarstvo u 2020. godini biti veći nego u 2019. godini, i u uslovima vanrednog stanja. Rudari i energetičari daju i daće ogroman doprinos da privreda i ekonomija u 2020. budu jedne od najboljih, sa stanovišta BDP u regionu, a i u čitavoj Evropi. Antić je naglasio da je rukovodstvo EPS-a u prethodnom periodu na veoma ozbiljan, odgovoran i temeljan način vodilo najveću energetsku kompaniju u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi i zato je u ovim veoma kompleksnim i složenim uslovima  obezbeđeno funkcionisanje sistema bez ikakvih značajnijih problema, sa vrhunski primenjenim strogim merama zaštite zaposlenih od potencijalnog širenja virusa.

Izvor: EPS

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti