Prve količine rude sa „Cerova 2“ očekuju se tokom godine

U rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja je redovna i odvija se u skladu sa planovima, a nastavak realizacije planiranih projekata daće snažan doprinos ekonomskom oporavku i minimiziranju štetnih efekata po privrednu aktivnost, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

On je prilikom posete Boru, prisustvovao predaji donacije zaštitne opreme kompanije Ziđin, u čijem je vlasništvu RTB Bor, gradovima Boru i Majdanpeku, Kompanija Ziđin donirala je 100.000 maski, kao i 100.000 pari rukavica i druge zaštitne opreme za te lokalne samouprave.

Ministar je obišao rudnike u okviru tog basena i upoznao se sa aktivnostima vezanim za otvaranje novog rudnika „Cerovo 2“, koji je, kako je rekao, u ozbiljnoj fazi realizacije.

„Očekujemo prve količine rude sa ‘Cerova 2’, u toku ove godine. Reč je o prelasku iz starog ‘Cerova 1’ u ‘Cerovo 2’, kao novom rudnom telu, i investiciji vrednoj oko 35 miliona dolara, sa godišnjim kapacitetom u proizvodnji od 2,5 miliona tona rude“, kazao je Antić.

Ministar je objasnio da je to značajno za dalje razvojne planove RTB i da je sledeći, treći korak – otvaranje rudnika Cerovo primarno.

Antić je obišao rudnik „Veliki Krivelj“, gde se upoznao sa aktivnostima na unapređenju rudarstva i ostalih metalurških procesa, kao i na rudnom polju Čukaru Peki i projektu „Timok“, čija se realizacija intenzivira.

Kazao je da se očekuje da će ta investicija biti završena do kraja iduće godine, kada se očekuju i prve količine rude, te da je vredna 474 miliona dolara.

„Značajno je da u uslovima vanrednog stanja i epidemije koronavirusa kompanije Ziđin i Rakita realizuju svoje investicione planove, i očekujemo da će to dati veliki doprinos politici Srbije da snažnim investicijama i u kratkom periodu oporavimo ekonomiju i privredu i minimiziramo efekte epidemije zbog zabranje kretanja i samoizolacije na našu ukupnu privrednu aktivnost“, naglasio je Antić.

On je naveo i da je u rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja redovna i da se odvija skladu sa planovima.

U prvom kvartalu, rudarska proizvodnja na nivou Ziđin grupe je 21 odsto veća nego u istom periodu 2019. godine, a ministar je kazao da se očekuje da će se sa takvim trendom nastaviti i do kraja godine.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti