Električnim rikšama do kvalitetnijeg vazduha u Indiji

Električne rikše postaju novi trend u Indiji kao vid borbe za smanjenje zagađenja vazduha.

Kako se država već dugo bori sa visokim indeksom zagađenja, vlada Indije je donela odluku da će do 2025. godine među ovim tradicionalnim vozilima biti dozvoljena samo ona na električni pogon.

Foto-ilustracija: Unsplash (Hanny Naibaho)

Indijska vlada preduzela je korake kako bi podstakla stanovništvo na kupovinu električnih vozila smanjujući poreze i nudeći subvencije. Cilj je da električna vozila ublaže zagađenje vazduha, a samim tim i njegov uticaj na zdravlje ljudi. Tu se, ipak, javlja novi problem. Zapravo, energija kojom se napajaju crpela bi se iz uglja, koji je i sam veliki zagađivač.

Startap „Altigreen“ započeo je sa opremom automobila sa dizel i benzinskim motorima, a zatim ih pretvarao u hibridna vozila. U planu im je sasvim novu električno vozilo. U planu je da taj model bude jedan od najbržih, što podrazumeva i brzo punjenje. Naime, najavljena maksimalna brzina za električnu rikšu je 53 kilometara na sata, a biće moguće puniti kroz bilo koju mrežnu utičnicu i to svega tri do četiri sata.

Početna cena biće oko 4.700 dolara, što je svakako više od cena običnih rikši. Ipak, u krajnjoj računici u kojoj se u obzir uzima i potrošnja goriva kod konvecionalnog vozila, pokazaće se isplativijim.

Kompanija se može pohvaliti time da su njeni proizvodi gotovo u celosti napravljeni i proizvedeni u Indiji, izuzev pojedinačnih komponenti. Prilagođeni su lokalnim uslovima, odnosno visokim temperaturama i lošoj infrastrukturi. Startap ima u planu da razvije i električna vozila na dva i četiri točka, a ambiciozni plan podrazumeva da u naredne tri godine proizvode 10.000 vozila mesečno.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti