Britanija razvija najveću mrežu za ultra brzo punjenje električnih vozila

Foto: Facebook (screenshot)

U Velikoj Britaniji najavljeno je da će se graditi mreža od 100 ultra brzih punjača za električna vozila.

Projekat koji će započeti „GRIDSERVE“ biće najveći tog tipa. Pritom, u planu je da razvoj ove mreže bude usmeren na prometne rute i u blizini poveznica između gradova širom zemlje.

S obzirom na odluke britanske Vlade o zabrani prodaje novih vozila sa benzinskim i dizel motorima, kao i hibrida, ova kompanija planira veliki proboj u narednih 5 godina.

Prve stanice za punjenje dobiće Eseks. Tamo će na superpunjačima snage 350 kW biti moguće punjenje 24 vozila odjednom. Pored toga, sistem će se napajati solarnom energijom i pomoću baterija, te se na taj način cene mogu održati niskim, a ujedno se poštuju i ciljevi o emisiji ugljen-dioksida.

Foto: Facebook (screenshot)

Uz stanicu biće izgrađena moderna dvospratnica sa nizom objekata u kojima se vozači mogu opustiti, te će tu biti kafića, supermarketa, kao i prostorija za sastanke sa brzim internetom.

Primetna je sve veća zainteresovanost ljudi za kupovinu električnih automobila, ali ih i dalje muči problem gde ih mogu napuniti. Upravo zato se javila ideja za ovim projektom, koji najavljuju kao najnapredniju tehnologiju punjenja električnih vozila, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već vrlo verovatno i u celom svetu.

Vozila će se na stanicama GRIDSERVE-a puniti na najbrži način, koristeći 100 odsto obnovljivu energiju.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti