Spisak proizvoda čiji je izvoz iz naše zemlje privremeno zabranjen

Vlada Srbije je 14. marta odlučila da uvede zabranu izvoza osnovnih životnih potrepština, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u trajanju od 30 dana. Sutradan je doneta i Odluka o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Foto-ilustracija: Pixabay

Cilj zabrane predstavlja sprečavanje budućih potencijalnih nestašica artikala usled povećane potrebe stanovništva za njima. Neuobičajeno visoka potrošnja je prouzrokovana mogućnošću širenja koronavirusa zbog koje ljudi prave robne zalihe u slučajevima voljne samoizolacije ili potencijalnog karantina.

Naša zemlja raspolaže sa milion tona brašna u rezervama i, prema tvrdnjama nadležnih organa, nema nikakvih problema sa pšenicom, uljem i šećerom. Kako do oskudice ne bi došlo ni kasnije, država će sprečiti izvoz nekolicine proizvoda.

Na listi proizvoda čiji se izvoz zabranjuje su: pšenično brašno, suncokretovo ulje, beli šećer, sapuni, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, pelene za decu i odrasle, maramice i ubrusi (u rolni i na komad), plastične maske sa tekstilnim filterom, hiruška odela od papira, papirne maske, gumena zaštitna odela, gumene i hiruške rukavice, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol, alkohol i zaštitne naočare.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević saopštio je da će najveći trgovinski lanci, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, gerontološkim centrima isporučivati robu koja je potrebna najstarijim korisnicima kako bi se sprečio njihov odlazak u prodavnice i izlaganje koronavirusu.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je zaraženo 55 osoba.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti