Solarni kanui – budućnost održivog transporta u Ekvadoru

U Evadoru na reci Amazon se preko dana može videti veliki broj kanua. Ipak, pojavila se jedna novina među ovim plovilima. Naime, tim ljudi iz fondacije „Kara Solar“  je napravilo solarne kanue kako bi se suprotstavio uništavanju prirodnog ambijenta ovog prostora.

Foto: YouTube (screenshot @Kara Solar)

Ovakva plovila su suštinski i sveprisutni deo života u ekvadorskoj Amazoniji, ali ova se odlikuje izuzetno simboličnom razlikom od svojih prethodnika. Napajaju se suncem.

Ekvadorska Amazonija se bori sa velikim problem eksploatacije resursa, naročito stoga što se sve više proširuju naftne bušotine i time uništavaju delovi prašume. Krčenje šuma, pojačana mehanizacija i zagađenje koje sve to prati u stopu glavni su neprijatelji ovog područja.

Naftna industrija u ovoj zemlji pretrpela je ogromne poremećaje i umnogome doprinela uništavanju Amazonije.

Dnevno se ispumpava oko 500.000 barela, od čega se većina izvlači iz rezervi u amazonskoj prašumi. Nafta se zatim odvozi do obale i šalje hiljadama kilometara severno na rafiniranje. Veliki deo se prodaje za izvoz u druge zemlje, a nešto se prevozi nazad u Ekvador do benzinskih stanica.

Njen dalji put je ka reci gde će se koristiti u kanuima, koji su motorizovoani i na taj način se nafta ponovo vraća u Amazoniju.

Projektom solarnih kanua je predviđeno da Amazon obiluje ovim plovilima koja će potencijalno zameniti desetine hiljada brodova koja svake godine spale hiljade kubnih metara goriva.

Naročito je važno optimizovati površinu solarnog panela kako bi mogla da prenese odgovarajući broj fotonaponskih ćelija, a da se time ne ugrozi stabilnost plovila. S obzirom na to da Amazon povremeno poplavi, ali i zbog virova i podvodnih prepreka, upravo je ovde fokus pri izgradnji.

U planu je da solarne stanice za ponovno punjenje budu instalirane duž putanje kanua, za šta se vrši obučavanje mladog kadra za ovladavanje tom tehnologijom.

Zajednica Ačuar, čiji se život odvija na ovom prostoru, već uveliko primećuje posledice klimatskih promena – ciklus cvetanja biljaka pomeren je za mesec dana do dva, kišne padavine su obilnije nego ranije, a sunce je takođe veoma jako. Ipak, smatraju da nije kasno za održivu budućnost – bez nafte, naftovoda i puteva, sa solarnim kanuima i odgovornim starosedeocima koji upravljaju turističkim centrima u okviru ove zajednice.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti