Dodeljene nagrade konkursa “Ekoopština”

Foto: Goran Zlatković

Projekat „Ekoopština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koje su predstavljene tokom tematskih seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji od 17. maja do 14. juna 2022. godine.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u četiri kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) i nagradio je ukupno osam srpskih opština i gradova koji su dobili studijska putovanja u Francusku, kao i svim nastavnicima i učenicima u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, NALED i SKGO, zajednički su dodelili nagrade pobednicima konkursa “Ekoopština”.

Ceremonija dodele nagrada je poslednja etapa konkursa koji je mobilisao institucionalne sfere, privatni sektor, kao i naučnike i univerzitete.

U ime svih partnera i učesnika konkursa „Ekoopština”, svečanost je otvorio francuski ambasador Pjer Košar podsetivši na važnu misiju „Ekoopštine”. On je pohvalio veliku motivisanost svih učesnika i bogatstvo interakcija koje je projekat inicirao između partnera, opština i srpskih škola. Naglasio je da „Ekoopština” ima za cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova. Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko; na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za četiri navedene kategorije. Srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Ambasador se zahvalio svim akterima, a posebno srpskoj naučnoj zajednici čiji su pripadnici bili članovi žirija konkursa „Ekoopština”. On je istakao da je upravo njihova stručnost ono što daje puni kredibilitet projektu. Članovi stručnih žirija su izvršili detaljnu i argumentovanu analizu svih podnetih projekata.

Ambasador je posebno pozdravio prisutne predstavnike škola, decu i njihove direktore, čestitajući im što su izabrali da budu građani sutrašnjice, preporučivši im da svoju opredeljenost za održivi razvoj prenesu i na svoje drugove iz razreda. Podsetio je na punu podršku partnera od samog nastanka projekta u Srbiji.

Foto: Goran Zlatković

Izrazio je svoje zadovoljstvo povodom najave nastavka projekta „Ekoopština” sledeće godine, sa još više partnera. Posebno se osvrnuo na oznaku „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju je konkurs dobio zahvaljujući saradnji sa novim partnerima iz UNDP-a i Delegacije Evropske unije, kao i na uspostavljanju razmene između gradova-pobednika. Naime, saradnja sa DEU i UNDP će dovesti do konkretne dalje saradnje i do nagradnih studijskih putovanja između pojedinih francuskih gradova i nagrađenih opština i gradova u Srbiji. Ambasador je dao podršku i evropskom programu „Climate Diplomacy Week“ koji će uskoro pokrenuti njegove kolege – diplomate EU i srpske institucije.

Na kraju, Pjer Košar je izrazio nadu da će doći do regionalizacije konkursa „Ekoopština”. Ambicija timova uključenih u projekat je da do 2023. godine razviju kategoriju „Zelene škole“ širom Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zaštita životne sredine definiše kao tema koja povezuje sve mlade ljude u regionu.

“Projekat „Ekoopština” pokazao je da mladi prepoznaju prioritete i da se posvećuju budućnosti od malih nogu, što potvrđuju i škole koje su dobitnici nagrada. Saint-Gobain ima za cilj očuvanje životne sredine što kroz mnogobrojne projekte pokazujemo, a među njima se nalazi i ovaj, jer želimo da smanjimo količinu štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Mladi su nam ukazali na pravac kome teže, a mi ćemo ih slediti uz naš slogan “Making the world a better home”. Verujem da će ovogodišnji dobitnici biti uzor mnogim gradovima i opštinama za sledeću godinu” izjavila je Mirjana Lučić, zamenica finansijskog direktora za klaster Istočne Evrope u kompaniji Saint-Gobain.”

Rezultati konkursa

Kategorija „Zelena škola“

        OŠ „Milan Rakić” – Mionica, izdvojeno odeljenje Gornja Toplica, projekat „Manje otpada, više uspeha”

        OŠ „Svetozar Marković” – Vranje, projekat „Teretana naša elektrana”

Kategorija „Održivo upravljanje otpadom“

        Opština – pobednik: Čajetina

        Grad – pobednik: Užice

Kategorija „Energetska efikasnost“

        Opština – pobednik: Bačka Palanka 

        Grad – pobednik: Kragujevac

Kategorija „Pametni gradovi“

        Grad #1 – pobednik: Niš

        Grad #2 – pobednik: Novi Sad

Kategorija „Održivo upravljanje vodom“

        Opština – pobednik: Bačka Palanka

        Grad – pobednik: Leskovac

Izvor: Proglas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti