Vujović u Priboju: Nakon pola veka rešavamo problem deponije u Druglićima

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Radove na projektu zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije „Duboki potok’’ u Priboju, na kojoj se pola veka nepravilno odlagao otpad, obišla je ministarka Irena Vujović zajedno sa predsednikom te opštine Lazarom Rvovićem i narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem.

Prilikom obilaska ministarka je rekla da je reč o jednom od najvažnijih projekata u Priboju, kojim će biti rešen problem deponije koja je 50 godina negativno uticala na životnu sredinu i smetala meštanima.

Ministarka je istakla i da je ovo važan dan za ministarstvo koje vodi, ali i za nju lično, zato što je mesecima unazad, od kako je sanirana deponija ,,Stanjevine’’ u Prijepolju, njen cilj da se zatvori i pribojska deponija. Tom prilikom ministarka se zahvalila predsedniku opštine i poslaniku Janjuševiću, ali i građanima koji su razumeli potrebe Prijepolja koje je sav svoj otpad privremeno usmerilo ka Priboju.

,,Nismo ih izneverili i u najkraćem roku smo ispunili obećanje. Izgradili smo i transfer stanicu u Novoj Varoši, što je bio preduslov za zatvaranje pribojske deponije. Obezbedili smo i dodatna sredstva za dalekovod, pristupni put i deo vodovodne mreže, izabrali izvođača i u narednim danima kreću radovi. Očekujem da će u proleće biti kompletno osposobljena transfer stanica, gde će se raditi pretovar otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši po svim svim standardima’’, rekla je ministarka i dodala da se paralelno radilo na izradi projekta za zatvaranje deponije u Sjenici, koja će biti sanirana naredne godine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, najvažniji projekti ministarstva kojim će se rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom, jesu moderni regionalni i reciklažni centri. Država će, kako je navela, uložiti u modernizaciju deponije „Duboko’’ u Užicu, a gradiće se i regionalni centar u Novoj Varoši.

,,Pre dve godine smo postavili visoke ciljeve kada je reč o Zlatiborskom okrugu, jer su se gorući ekološki problemi upravo ovde javili. Nije bilo lako, i mnogi pre nas su odustajali, jer su to višedecenijski problemi, ali mi uspevamo. Lančanice koje smo postavili na reci Lim dobro su se pokazale, sprečavaju da otpad završi u jezeru, i nadam se da ružne slike Potpećkog jezera s početka prošle godine nikada više nećemo imati’’, rekla je ministarka.

Kako navodi, ono što im u narednom periodu predstoji, paralelno sa realizacijom kapitalnih projekata, jeste edukacija građana.

,,Kada uvedemo EU standarde, neophodno je i da otpad razdvajamo kod kuće, kako bi mogao da ima novu upotrebnu vrednost. Ponoviću da je pribojska deponija jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način’’, poručila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti