Dobra energija započela obilazak hrvatskih gradova

Od 7. do 18. septembra 2020. godine, Zelena energetska zadruga (ZEZ) kreće na putovanje Hrvatskom tokom kojeg će pomoći gradovima i građanima da shvate i iskoriste potencijal obnovljivih izvora energije. Za dve nedelje putovanja posetiće čak 10 gradova i pobrinuti se da zainteresovani saznaju sve što ih zanima o pokretanju energetske revolucije kod kuće ili u lokalnoj zajednici.

https://www.facebook.com/zelenaenergetskazadruga/posts/3415750781805208

ZEZ veruje da za snažniji korak ka obnovljivoj energiji i održivoj budućnosti moramo raditi zajedno. Zbog toga program turneje Dobra energija uključuje sve: gradove, građane, predstavnike udruženja, preduzeća i drugih organizacija. Na ovaj način u organizaciji žele da osiguraju da svaka lokalna zajednica sprovodi projekte, ideje i poslovne modele prilagođene prema njenim specifičnim potrebama.

U Hrvatskoj trend smanjenja upotrebe domaćih izvora energije raste od ranih devedesetih, a predviđa se da će se nastaviti i u budućnosti. Očekivana posledica ovoga biće veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima veliki potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo solarna, ona je na vrhu evropske skale sa prosečno 2.600 sunčanih sati godišnje. Podsticanje upotrebe domaćih izvora energije postaje sve važnije, a aktivna uloga članova lokalne i regionalne samouprave je presudna.

Među građanima i ključnim lokalnim i regionalnim akterima postoji značajno interesovanje za projekte obnovljive energije (solarna energija, agrobiomasa), ali i jednoj i drugoj strani je potrebna dodatna podrška u njihovoj realizaciji. „Tokom ove turneje istražićemo kako možemo da pružimo tu vrstu podrške što većem broju gradova u Hrvatskoj“, objasnila je Hajdana Rukavina, član organizacionog tima.

Turneja Dobra energija počinje 7. septembra u Varaždinu, nakon čega se nastavlja ka drugim gradovima sve do krajnjeg odredišta 18. septembra u Puli. U svakom gradu planiran je deo programa tokom kojeg će svi zainteresovani građani moći da se posavetuju o uspešnoj realizaciji projekta solarne elektrane i u njihovim domaćinstvima.

Više informacija: https://vvv.zez.coop/turneja-dobra-energija/

Izvor: ZEZ

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti