CG: Izmenom PUP-a Nikšića predviđena izgradnja elektroenergetskih objekata i definisana područja za eksploataciju mineralnih sirovina

Photo-illustration: Pixabay (makunin)

Vlada Crne Gore utvrdila je Nacrt izmena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana Opštine Nikšić, kojim je prvobitno područje Generalne urbanističke razrade (GUR), odnosno urbani deo opštinskog centra i prigradskog naselja, prošireno na opštinu u celini.

Najznačajnije izmene i dopune van urbanog područja odnose se na planiranja elektroenergetskih objekata – solarnih elektrana, infrastrukturnih sistema – saobraćajne i elektroenergetske infrastrukture, kao i u definisanju područja za eksploataciju mineralnih sirovina, navodi se na sajtu Vlade CG.

Planirani način korišćenja prostora se menja u zapadnom, centralnom i južnom delu opštine van generalne urbanističke razrade, predviđanjem površina za elektroenergetske objekte, a južno od Budoša, uz magistralni put, predviđanjem izdvojenih celine građevinskog zemljišta van naselja, za obavljanje privredne delatnosti.

Pročitajte još:

U delu saobraćaja predviđaju se, kako navode iz Vlade, varijantna rešenja trase magistralne saobraćajnice Nikšić – Cetinje na području opštine Nikšić.

Izmene i dopune koje su u vezi sa elektroenergetskom infrastrukturom, odnose se na izmene trasa dalekovoda i predstavljanje u planu realizovanih i usvojenih planskih rešenja vetroelektrana i njihovog uključivanja u elektroenergetski sistem Crne Gore.

Pored toga, značajne izmene izvršene su na osnovu analiza mogućnosti korišćenja prostora za izgradnju solarnih elektrana za koje su predviđene površine i propisni uslovi za izgradnju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti