CG bi mogla biti prva stanica širenja finskih kompanija na Balkanu – Potencijal za saradnju u rudarskoj industriji, energetici i organskoj proizvodnji

Foto-ilustracija: Unsplash (Appolinary Kalashnikova)

Sve više investitora iz Finske, posebno iz oblasti čiste/zelene tehnologije, pokazuje interesovanje za Crnu Goru. Položaj Crne Gore, kao i njen privredni potencijal, mogu doprineti da upravo Crna Gora bude prva stanica u širenju finskih kompanija na Balkanu, ocenjeno je na forumu privrednika koji su organizovale Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Ambasada Finske.

Kako je saopšteno iz Komore, cilj foruma bio je osnažavanje ekonomskih veza između dve države i uspostavljanje partnerstava među kompanijama.

Bila je to prilika da se razmene informacije o ekonomskim ambijentima Crne Gore i Finske, kao i da se kroz bilateralne razgovore privrednika uspostavi konkretna saradnja na zajedničkim projektima.

U radu foruma učestvovalo je više od 40 predstavnika kompanija dve države, među kojima su najzastupljenije bile metalska i procesna industrija, energetika i rudarstvo, te upravljanje otpadom.

Predsednica Privredne komore Nina Drakić, ocenila je da je u poslednjem periodu primetan rast broja finskih kompanija na tržištu Crne Gore.

,,Položaj Crne Gore i njen privredni potencijal, mogao bi da doprinese da ona postane prva stanica širenja kompanija iz Finske na područje Balkana’’, kazala je Drakić.

Predsednica prostor za saradnju vidi u proizvodnji organske hrane, vode, šumarstvu, ribarstvu, turizmu sa naglaskom na  obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom.

Foto-ilustracija: Pixabay (PIRO4D)

Smatra da iskustva Finske mogu doprineti zelenoj transformaciji crnogorske ekonomije, ali i pomoći da kompanije lakše usvoje model cirkularnog poslovanja.

,,Znajući da je Finska jedna od zemalja lidera u razvoju rudarske industrije, sa odličnom reputacijom u svetu, pre svega zbog primene najviših standarda, tehničkih i ekoloških – otvara se veliki prostor za saradnju u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu ekonomske trendove i potrebe tržišta u Evropi’’, rekla je Drakić, dodajući i da iskustva Finske u razvoju startapova i inovacija, posebno u IT sektoru, mogu biti od izuzetne koristi za privredu Crne Gore.

Predsednica je pozvala i na razmenu znanja i ideja u cilju podsticanja razvoja preduzetništva u svim segmentima društva.

Generalna direktorka Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Renata Milutinović, rekla je da Crna Gora ima jako liberalan ekonomski režim što predstavlja povoljnost za sve potencijalne investitore.

,,Ukupna robna razmena sa Finskom u 2021. godini bila je simboličnih 3,3 miliona evra, dok je 2.213 turista iz te zemlje posetilo Crnu Goru. Investicije iz Finske su na niskom nivou. Nadam se da će vrlo brzo doći do korekcije ovih podataka, jer postoji veliki prostor za uspostavljanje jače i kvalitetnije poslovne saradnje’’, rekla je Milutinović.

Dolaskom na crnogorsko tržište, investitori bi doneli kapital, znanje i iskustvo, ali i sistem vrednosti zasnovan na društveno odgovornom poslovanju, istakla je ona.

,,Podržaćemo sve aktivnosti koje pomažu značajnom povećanju robne razmene između naše dve zemlje. Očekujemo da će naša i podrška privrednih komora Crne Gore i Finske doprineti snažnijem povezivanju privrednika i brzim rezultatima današnjeg foruma’’, kazala je Milutinović.

Ambasador Finske Kimmo Lähdevirta kazao je da forum predstavlja dobru priliku za nastavak saradnje finskih i crnogorskih kompanija i institucija.

,,Iako je trgovinska razmena između naših zemalja značajno porasla prošle godine, ona je i dalje na veoma niskom nivou i ima mnogo prostora za unapređenje. Međutim, ovaj događaj pokazuje da postoji veći interes Finske za ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom’’, istakao je on.

Prema njegovim rečima, sve se više investitora, posebno iz oblasti čiste/zelene tehnologije, interesuje za Crnu Goru, a napredovanje Crne Gore na evropskom putu će doneti još više mogućnosti za bližu saradnju i veze ove dve zemlje.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti