LNG terminal u Luci Bar pozicionirao bi Crnu Goru kao energetsko čvorište regiona

Foto: Wikipedia (Andrija12345678)

Izgradnja LNG terminala u Luci Bar pozicionirala bi ovaj grad, kao i celu Crnu Goru kao energetsko čvorište ovog dela Zapadnog Balkana, rečeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića i predstavnika Stejt Departmenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija Crne Gore, Damjanović je u Vašingtonu imao sastanak sa predstavnicima Stejt departmenta Majklom Traktonom, direktorom Kancelarije za investicione poslove, zamenikom direktora Biroa za energetiku – Džej Lovel, Džonatanom C. Tompsonom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Majklom R. Rusekom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove i Tomom Murom, savetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku.

Tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike.

“Zajednički je ocenjeno da su pitanja energetske bezbednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. „čistoj“ energiji od neprocenjivog značaja za obe države. U tom smislu je razgovarano o mogućnostima izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dela Zapadnog Balkana. Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Na sastanku se razgovaralo i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Todorović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti