BiH traži podršku UN-a oko odlaganja nuklearnog otpada na granici sa Hrvatskom

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sastala se u svom kabinetu sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Stelianom Nederom, a na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji UNDP i Ministarstva, započetim i planiranim projektima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nedera je obavijestila Golićevu o pravcima delovanja Ujedinjenih nacija u okviru odgovora i oporavka od posledica izazvanih pandemijom koronavirus.

“Кao deo napora Ujedinjenih nacija, UNDP će u Bosni i Hercegovini posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmeriti na pomoć privredi i očuvanje radnih mesta, tzv. ‘zelenu’ obnovu i digitalnu transformaciju”, napomenula je Nedera, dodajući da će predstojeće aktivnosti dodatno podržati put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je istakla da je upoznata sa aktivnostima Ministarstva kao referentne institucija za klimatske promene na izradi četvrtog nacionalnog izveštaja u skladu sa Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promenama.

Golićeva je istakla da je UNDP najpouzdaniji partner Ministarstva, posebno kada je reč o projektima za prevenciju i prilagođavanje na klimatske promene. Ona je istakla da je Ministarstvo, kao nadležna institucija za sprovođenje ove konvencije za BiH, veoma angažovano kako bi sve obaveze bile blagovremeno ispunjene. Ministarka je rekla da je zbog nerazumevanja razmera klimatskih promena, ne samo od najšire javnosti, nego i od institucija, neophodno još više raditi na podizanju svijesti javnosti i odgovornosti svakog pojedinca.

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji projekta “Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom”, koji finasira Vlada Švedske, a implementira UNDP.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH napomenula je da je problem sa zagađenjem zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci prepoznat kao prioritetan i da se nada da će uz asistenciju te institucije on biti prevaziđen.

Golićeva je iskoristila priliku i zamolila predstavnike UNDP da iskoriste uticaj i status koji imaju u međunarodnim krugovima i pomognu Republici Srpskoj i BiH u rešavanju problema kada je reč o nameri Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora uz granicu sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada .

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti