BiH dobila Koordinaciono telo za problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Foto-ilustracija: Unsplash (Johannes Daleng)

Veće ministara Bosne i Hercegovine juče je, na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donelo Odluku o imenovanju članova Koordinacionog tela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

U Koordinaciono telo su imenovani ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, federalna ministarka životne sredine i turizma Edita Đapo i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini Marinko Zeljko.

Koordinaciono telo će u cilju rešavanja pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, te provođenja odgovarajućih procedura u okviru svoje nadležnosti davati konkretna zaduženja ekspertskom i pravnom timu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi ovim otvorenim pitanjem sa Hrvatskom.

Takođe, Koordinaciono telo je zaduženo da osigura koordinaciju rada i postupanja nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta, kao i lokalnih nivoa vlasti u vezi sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom spornog odlagališta, kao i da o tome redovno izveštava Veće ministara i Predsedništvo BiH.

Formiranje Koordinacionog tela inicirano je na nedavnom sastanku ministra Košarca sa entitetskim ministricama Golić i Đapo, kao i članovima parlamentarne grupe “Zeleni klub”, a nakon što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske odlučilo da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško”.

Na sastanku je istaknuto da je stav svih nivoa vlasti u BiH da je namera Hrvatske apsolutno neprihvatljiva, te da će se osim Koordinacijskog tela, zahtevati i formiranje pravnog i ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovom problematikom.

Kako saznajemo, nadležna ministarstva i institucije aktivno rade na formiranju pravnog i ekspertskog tima, čije imenovanje će se takođe naći pred Većem ministara BiH.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti