KOVID-19 postoji u slepim miševima već decenijama

Molekularni biolozi iz Kine, Sjedinjenih Država i Evrope, svoje rezultate istraživanja objavili su u časopisu „Nature Microbiology“, gde su uporedili genome nekoliko desetina virusa najsrodnijih SARS-Kov-2 virusu. Tada su otkrili da su se prethodni oblici virusa odvojili od zajedničkog evolutivnog stabla virusa kod slepih miševa pre 40 do 70 godina.

Foto-ilustracija: Pixabay

Tim molekularnih biologa predvođenih Dejvidom Robertsonom sa Univerziteta u Edinburgu, analizirao je evolutivnu istoriju prethodnih oblika SARS-Kov-2 proučavanjem genoma nekoliko desetina virusa koji su mu najsrodniji. Postoje otvorena evolutivna pitanja o nedavnom nastanku humanog koronavirusa SARS-Cov-2, uključujući ulogu vrsta rezervoara, ulogu rekombinacije i vreme odstupanja od životinjskih virusa.

Otkrivamo da sarbekovirusi – virusni podgenus koji sadrže SARS-Kov i SARS-Kov-2 – podležu čestim rekombinacijama i pokazuju prostorno strukturiranu genetsku raznolikost na regionalnom nivou u Kini. SARS-Kov-2 sam po sebi nije rekombinant nijednog sarbekovirusa otkrivenog do danas, a njegov motiv vezivanja receptora, važan za specifičnost humanih ACE2 receptora, čini se da je osobina predaka koja se deli sa virusima šišmiša, a nije stečena nedavno putem rekombinacije.

U decembru 2019. večina slučajeva upale pluća epidemiološki povezane sa tržnicom živih životinja na otvorenom u gradu Vuhanu, provincije Hubei u Kini, lokalne zdravstvene službe u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti podigao je epidemiološku uzbunu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nature Microbiology“.

Analiza je pokazala da virusi koji su srodni SARS-Kov-2 žive u slepim miševima već mnogo decenija.

Ovi virusi imaju zajedničko poreklo i sposobnost da zaraze ćelije sisara, što je olakšalo njihovo prenošenje na ljude, a to bi moglo ponovo da se desi u budućnosti, ističu naučnici.

Do odvajanja prethodnih oblika SARS-Kov-2 od zajedničkog evolutivnog stabla virusa među slepim miševima na jugu i jugoistoku Kine, došlo je u periodu između 1948. i 1969. godine, dok je do odvajanja KOVID-19 i SARS patogena došlo kasnije, između 1952. i 1970. godine.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da virusi SARS-Kov-2 cirkulišu u slepim miševima na jugu Kine više od pola veka, a njihova specifična struktura, koja im omogućava da se povežu sa receptorima na površini ćelija pluća nekoliko različitih vrsta, objašnjava zašto su dva slična virusa zarazila ljudsku vrstu i izazvala ozbiljne epidemije respiratornih infekcija.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti