Šišmiši ipak ne prenose virus KOVID-19

Naučna istraživanja pokazuju kako šišmiši ne prenose virus KOVID-19.

Foto-ilustracija: Pixabay

Konvencija o migratornim vrstama (CMS)Sporazum o zaštiti evropskih populacija šišmiša (EUROBATS)Sporazum o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa (AEWA) objavili su stoga zajedničko saopštenje o šišmišima i virusu KOVID-19.

Oni ukazuju na to da šišmiši ne prenose KOVID-19, već se bolest prenosi s čoveka na čoveka. Dodaju da ne postoje dokazi da se virus SARS-CoV-2 inicijalno preneo direktno sa šišmiša na čoveka. I dalje se sprovode istraživanja kako bi se utvrdilo od kojeg izvora i uz koje posrednike je virus prešao na ljude.

Povod za ovu reakciju s međunarodnog nivoa je žalosna činjenica da se u nekim delovima sveta odvija ubijanje slepih miševa, kao neopravdana mera za suzbijanje epidemije.

Od oko 1.400 vrsta šišmiša u svetu, većina je prisutna u urbanim sredinama, gde nastanjuju dvorišta, parkove, mostove i druge objekte, a da pri tom ne predstavljaju nikakvu pretnju ljudskoj vrsti. Ovi sisari uveliko omogućavaju brojne dobrobiti društvu, između ostalog oprašivanjem i širenjem semena biljaka, te kontrolom štetočina.

Brojne su vrste slepih miševa pod zaštitom CMS-a i EUROBATS-a. Tokom trenutne borbe čovečanstva s pandemijom novog koronavirusa još je izraženija potreba za zaštitom i očuvanjem ovih već ugroženih životinja.

Na stranici sporazuma EUROBATS dostupan je kratki video o ovoj temi, a objavljene su i detaljne informacije iz različitih relevantnih izvora.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti