Smanjite brzinu, šišmiši u letu! BiH prva u svetu uvela saobraćajni znak za opasnost od šišmiša

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su u subotu 3. novembra 2018. godine prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini. To je prvi takav znak u svetu (koliko znamo postoje za divljač, divlje svinje, kengure). Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obe strane ulaza u pećinu / tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koje celom dužinom prolazi saobraćajnica.

Foto: Centar za krš i speleologiju

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Ova dva poslednja šišmiša su vrlo retke vrste u Bosni i Hercegovini.

Znak je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima. Budući da je pre nekog vremena postavljena javna rasveta (sa bespotrebno jakim osvetljenjem – čitaj: svetlosno zagađenje), verovatnoća novih slučajeva stradanja. Takođe se nadaju da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša.

Izvor: Centar za krš i speleologiju

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti