Mađarska kompanija, prvi proizvođač solarnih pločnika za kuće

Foto: Platio

Platio je kompanija s fokusom na čistu tehnologiju osnovana 2015. godine u Budimpešti. S težnjom da stvaraju održive urbane površine, tim je osmislio solarne panele koji se ne postavljaju na krov ili zemljište kao što smo navikli.

Platiove ćelije za proizvodnju električne energije pomoću Sunca se ugrađuju u pločnike. Namenjene su gradovima, preduzećima i privatnim domovima. Dolaze u crnoj, zelenoj, crvenoj i plavoj boji i estetski su privlačnija zamena za standarne solarne jedinice na krovovima objekata, tvrdi kompanija.

Platio je prvi proizvođač koji je svojim klijentima omogućio da pomoću njihovih inovativnih panela za pločnike smanje ugljenični otisak i povećaju energetsku nezavisnost svojih kuća. Na kupcima je samo da odluče da li malu elektranu žele na prilazu, terasi ili u dvorištu.

Kao i kod standardnih postrojenja tog tipa, korisnici imaju priliku da višak energije predaju u mrežu.

Svaki panel je izrađen od 400 recikliranih plastičnih flaša i izdržljivi je od betona.

Foto: Platio

Instalacija je, prema kompanijskim tvrdnjama, brza i efikasna, a struju nadomak kućnog praga moći ćete da generišete makar 20 godina.

Ćelije su niskonaponske i potpuno je bezbedno hodati po njima – čak je otklonjena i opasnost od klizanja. Obložene su čvrstim staklom, a izdržaće i težinu automobila.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti