Čak 420 miliona ljudi se napaja energijom iz off-grid solarnih elektrana!

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema novom izveštaju Svetske banke, obnovljivi izvori energije se ubrzano transformišu od luksuznog ka masovno dostupnom rešenju. Pojedincima koji nisu u mogućnosti da se priključe na elektromrežu ili onima koji žele pouzdanije snabdevanje ili veći stepen energetske sigurnosti posebno su privlačne tzv. off-grid solarne elektrane.

Od 2012. godine u taj segment čiste energetike je uloženo više od 1,4 milijarde evra.

Širom sveta je instalirano više od 180 miliona „samostalnih“ solarnih postrojenja od 2010. godine. Oko 84 miliona njih i danas je u upotrebi i obezbeđuje osvetljenje i podmiruje druge energetske potrebe za više od 420 miliona ljudi. Do 2030. godine, očekuje se skok korisnika Sunčeve energije na ovaj način na 823 miliona.

Dostupni izveštaji otkrivaju da se svake godine proda 10 odsto više off-grid solarki u odnosu na godinu ranije.

Ciljna grupa su domaćinstva kojima je neophodan pristup održivoj i pristupačnoj energiji zelenog porekla, počev od onih koja uopšte nemaju priključak na elektromrežu (oko 840 miliona ljudi), preko onih koji crpe energiju iz nestabilnih sistema (oko 1 milijarde ljudi), do poljoprivrednih gazdinstava (oko 70 miliona poljoprivrednika).

Kako bismo prevazišli problem energetskog siromaštva na globalnom nivou, finansijske institucije bi trebalo da podrže projekte postavljanja malih i srednjih solarnih elektrana kako novčanim sredstvima, tako i kroz tehničku pomoć i znanje stručnjaka, zaključuje se.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti