Solarna energija za poljoprivredno gazdinstvo ili privatnu kuću

Foto: Energetski portal

Da li znate koliko Sunčeve energije godišnje dopre do Zemlje? Procenjuje se da do nas stiže Sunčeva snaga koja je 105 puta veća od kapaciteta svih elektrana na našoj planeti. I dok su mogućnosti upotrebe solarne energije na svetskom nivou ogromne, tačan potencijal se razlikuje od zemlje do zemlje. Činjenica da Srbija ima znatno veći broj časova Sunčevog zračenja, nego većina evropskih zemalja, omogućava nam da se okrenemo ka najvećem i najjeftinijem izvoru energije koji je poznat čovečanstvu.

Ideja da vlasnik poljoprivrednog gazdinstva na Fruškoj gori postavi solarnu elektranu potekla je iz želje da proizvodi, koji će nastati na ovom imanju zahvaljujući energiji iz obnovljvih izvora, imaju zeleni „ekološki otisak”.

Foto: Energetski portal

Namena male solarne elektrane, koja je postavljena na krovnu površinu objekta na ovom poljoprivrednom imanju, jeste da se proizvedena količina električne energije iz obnovljivih izvora upotrebi za sopstvenu potrošnju. Elektrana ima veliki značaj ne samo za vlasnika već i za domaćinstva koja se nalaze u blizini, jer se priključenjem na elektroorman obezbeđuje neophodna električna energija za okolna domaćinstva.

U želji da proizvodi sa njegovog imanja zaista budu ekološki, vlasnik je svoju ideju poverio preduzeću „MT-Komex” iz Beograda, koje je i izgradilo malu solarnu elektranu. Ona je montirana na potkonstrukciji čiji je proizvođač nemačka kompanija aluminijumskih konstrukcijskih sistema K2 sistem, a na nju su postavljeni polukristalni solarni paneli proizvođača Luxor solar, sa pojedinačnom snagom panela od 272 W. Za promenu jednosmerne struje, koja nastaje u solarnim panelima, u neizmeničnu – kakvu koriste potrošači – upotrebljen je Fronius invertor symo 10kv koji ima 2 mpp trekera. On je vezan sa jednim pametnim brojilom u sistem, tako da vlasnik objekta može pratiti kolika mu je ukupna potrošnja električne energije, u objektu i na različitim potrošačima, kao i to koliki je doprinos solarne elektrane u korišćenju prilikom eksploatacije.

Inženjeri preduzeća „MT-Komex”, sa višegodišnjim iskustvom u projektima iz mašinstva i zavarivanja, takođe poseduju stručno i relevantno znanje kada je u pitanju izgradnja solarnih elektrana. Oni su obučeni i sertifikovani za instalaciju fotonaponskih modula sa pripadajućom opremom, kao i pretvarača napona i invertora, a svoju stručnost su dokazali ovim jedinstvenim projektom na Fruškoj gori.

Ukoliko je, pak, vaš san da posedujete samoodrživu kuću projektovanu da radi nezavisno od infrastrukturnih usluga, kao što su elektroenergetska mreža, gasovod, vodovodni, kanalizacioni sistemi i telekomunikacione usluge, na pravoj ste adresi.

Preduzeće „MT-Komex” će vam obezbediti najsavremeniju i najkvalitetniju opremu koja ispunjava vaša očekivanja. Najbolji primer za ovakvo polazište jeste

Foto: Energetski portal

izgradnja samoodržive kuće u Šumaricama u Kragujevcu. Za nesmetan energetski tok u ovoj kući zaslužni su Fronius invertori i pametno brojilo, a ovaj moderni objekat svoju „čistu energiju” dobija pomoću Kanadian solarnih panela snage 10 kW.

Trenutno je u toku specijalna prodajna akcija za modele invertora Eco 25 & 27 i Symo 15.0–20.0 ovog proizvođača pa svaki kupac jednog od ovih modela može da očekuje uštedu u iznosu od 135 evra. Akcija će trajati do 31. marta 2019. godine, a za sve informacije o invertorima marke Fronius, kao i o popustu za određene tipove invertora, obratite se kompaniji „MT-KOMEX”, zvaničnom distributeru ovog proizvođača, na mejl: info@mt-komex.co.rs.

Tekst je prvobitno objavljen u Magazinu Energetskog portala ČISTA ENERGIJA  decembar 2018 – februar 2019.

Priredila: Sofija Nikolić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti