Belgijski zoološki park novi dom mladunčeta ugrožene vrste orangutana

Foto ilustracija: Pixabay

Sumatranski orangutan  pripada neslavnoj grupi ugroženih vrsta naše planete. Poreklom je sa ostrva Sumatra, a jedan je od tri vrste orangutana. Ređi je od bornejskog orangutana, ali je brojniji od vrste tapanuli.

Još pre dvadeset godina stavljen je na IUCN crvenu listu, što zbog seče šuma i širenja plantaža palminog ulja, što zbog lova koji je glavni krivac njihovog skoro pa istrebljenja.

Na stranu loših vesti, zoološki vrt „Pajdi Dajza“ u Belgiji postao je trajno stanište bebe orangutana, rođene novembra prošle godine u ovom privatnom parku za životinje. Ubrzo po rođenju objavljeno je i ime bebe – Mataj.

Interesantno je da je orangutan začet i rođen prirodnim putem i da nije prvo mladunče mame Sari i oca Ujana – pre četiri godine na svet je došao njegov brat Berani, jedini orangutan, do sada, rođen u ovom zoo-vrtu.

Berani je sada ponosni stariji brat i pokazuje „zdravo interesovanje“ za pridošlicu, saopštili su iz parka.

Za ovu vrstu orangutana očekivani životni vek je 45 godina. Mataj će prvih deset godina provesti sa svojom čoporom, nakon čega ulazi u „zrele“ godine i kreće u potragu za ženkom.

Foto ilustracija: Pixabay

Evropski program za ugrožene vrste pobrinuće se da Mataja spoje sa idealnom partnerkom uz pomoć uzorka njegove DNK.

„Na taj način možemo biti sigurni da će podmladak biti zdrav i da će se preneti najbolje genetske karakteristike oba roditelja, pa čemo na taj način obezbediti i očuvanje ove ugrožene vrste„, objasnio je Matijeu Godefroj, portparol belgijskog vrta.

Lepim vestima ovde nije kraj – ovaj park ima još dva stanara Matajeve vrste! Očekuje se još jedna prinova sumatranskog orangutana tokom 2021. godine. Program razmnožavanja orangutana „ide neverovatno dobro“, reči su čelnika parka.

Podaci iz 2015. godine broje oko 7.000 jedinki sumatranskih orangutana u divljini. Iako su nekada bili rasprostranjeni po celom ostrvu, danas se mogu pronaći samo na najsevernijem delu ostrva Sumatra.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti