Nastavlja se ilegalna seča šuma koja ugrožava opstanak orangutana

Foto: pixabay

Seča i spaljivanje šuma kako bi se napravilo mesta za plantacije palme od koje se dobija veoma traženo palmino ulje, glavni su razlog vrtoglavog opadanja broja jedinki ove vrste.
Stručnjaci tvrde da će ova vrsta nestati sa planete u narednih 10 godina ako se ne preduzmu ozbiljne akcije očuvanja šuma u Indoneziji i Maleziji.
Podsetimo se da je Borneanski orangutan proglašen kritično ugroženom vrstom još 2016. godine.

Aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da seča drveća u tropskoj šumi koja je dom ugroženih orangutana na ostrvu Borneo traje i godinu dana nakon što je indonežansko ministarstvo za šumarstvo i životnu sredinu naredilo obustavu eksploatacije šume.

Organizacija Grinpis je saopštila da je njena istraga u šumi Sungai Putri pokazala da je u toku operacija seče sa najmanje šest ilegalnih naselja koja noću rade, a neka od njih su u područjima u kojima žive orangutani.
Slučaj šume koja se prostire na 57.000 hektara i koja je dom za oko 1.200 orangutana predstavlja test za sposobnost vlade da sprovede usvojeni moratorijum na isušivanje i eksploataciju velikih indonežanskih tresetišnih šuma, proglašen nakon velikih požara u sezoni suše 2015.

Požari su uništili 2,6 miliona hektara i obuhvatili delove Indonezije, Singapura, Malezije i južnog Tajlanda, bacajući tako svetlo na ogromne rizike koje su preduzele kompanije za proizvodnju papira i palminog ulja, isušujući močvarna tresetišta da bi napravile industrijske plantaže, čineći ih tako veoma zapaljivim.
Prema procenama Svetske banke, šteta od požara je iznosila 16 milijardi dolara.

Najnovija istraga je drugo otkriće komercijalne eksploatacije šume u manje od godinu dana.
Aktivisti su prošlog jula fotografisali i dronovima snimili dugački odvodni kanal pun vode, tešku mehanizaciju za uklanjanje zemlje i zasade drveća za papir uprkos naređenju ministra za šumarstvo da dotične kompanije obustave operacije.
„Ovo je velika sramota za indonežansku vladu koja neprestano obećava da će zaštititi Sungai Putri“, navodi se u saopštenju Grinpisa.

Eksploataciju šume Sungai Putri i kinesku investiciju u povezanu fabriku za preradu drveta podržavaju provincijski i okružni zvaničnici u provinciji Zapadni Kalimantan na Borneu.
Indonežanska kompanija koja ima dozvolu ministarstva za seču šume i odobren plan rada, sada nadjačane moratorijumom, takođe nije komentarisala.
Grinpis je naveo da nije jasno da li ta kompanija vrši seču ili su drugi iskoristili puteve koje je ona napravila da bi ušli dublje u šumu.

Za samo 25 godina, više od jedne četvrtine šuma Indonezije je raskrčeno, to je 76 miliona ari, prostranstvo veličine čitave Nemačke.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti