SOS za prašume Sumatre

Foto: ernestzacharevic.com

U jednoj od Sumatranskih plantaža palmi pojavio se dramatičan natpis- SOS.

Poruka proteže se na pola kilometara i iz ptičje perspektive predstavlja zastrašujuće upozorenje.
Ova postavka, delo je litvanskog modernog umtenika Ernesta Zakareviča .
Nedelju dana Zakarevič je sa svojom ekipom smišljao koncept i sekao drvo po drvo da bi pri kraju ovog projekta posekao 11000 palminih stabala.

Ovo delo, u Bukit Masu na Sumatri, ima za cilj da predstavi uznemirujuće upozorenje koje će privući pažnju na uništenje šuma Indonezije i njene ugrožene vrste kao što je sumatranski orangutan.

“Sačuvajte naše duše je poruka koja se komunicira onima sa daljine, podsetnik povezanosti koju imamo sa prirodom”, rekao je Zakarevič o ovom akronimu. „Kako se više šuma seče, tako i mi sve više gubimo deo sebe.“

Ova akcija deo je većeg projekta pod nazivom „Splash and Burn“ koji ima za cilj da podigne svest o problemu deforestacije. Naziv ovog projekta je igra reči sa nazivom tehnike kojom indonežanski farmeri krče šume kako bi oslobodili prostor za plantaže palme.
Indonezija je najveći svetski proizvođač palminog ulja, supstance koja je u širokoj upotrebi u ishrani, kozmetici i proizvodima za čišćenje a velikim delom je odgovorna za krčenje prašuma koje su vitalni deo ekosistema.

Inspirisan razarajućim šumskim požarima koji su zahvatili ovo područje 2015. godine, umetnik je odlučio da se dublje pozabavi problemima industralizacije i deforestacije.
On je otpočeo saradnju sa Društvom za sumatranske orangutane ( Sumatran Orangutan Society – SOS) , sa kojim je, zajedno sa kozmetičkom kompanijom Laš prikupio sredstva i otkupio 50 hektara plantaže palme sa namerom da je ponovo pošume.

Pre nego što je na prostor plantaže posađeno na desetine hiljada domaćih vrsta biljaka Zakarevič je iskoristio priliku da svoju umetničku ideju pretoči u stvarnost.
Sredstva za otkup plantaže prikupljena su prodajom 14 600 Lašovih sapuna u obliku orangutana. Ova cifra simboliše brojku ovih preostalih životinja u prirodi.
Iz organizacije procenjuju da će za jedno četiri godina na prostoru ove plantaže biti jedna zdrava mlada šuma, sa drvećem visokim do 6 metara.

Ponovo pošumljena lokacija će takođe biti novo stanište za orangutane i druge vrste.
Zakarevič se nada da će njegovo delo prebaciti fokus sa raznih smetnji na preko potrebni dijalog o ovom bitnom problemu.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti