U Makedoniji otvorena prva solarna elektrana sa dvostranim panelima

Foto: Vlada Severne Makedonije

Prvu solarnu elektranu koja istovremeno proizvodi električnu energiju od sunca i refleksije svetlosti instalirala je u Negotinu (Makedonija) kompanija EVN.

Ova elektrana deo je najsavremenijih svetskih tehnologija, napravljenih od takozvanih bifacijalnih panela koji akumuliraju direktnu sunčevu svetlost sa gornjeg dela, dok sa zadnjeg dela akumuliraju odraz svetlosti od reflektujućeg materijala dodatno postavljenog ispod panela.

Ova elektrana izgrađena je u rekordnom periodu za manje od četiri meseca. Povodom zvaničnog otvaranja elektrane, prisutni su bili premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev, ministar ekonomije Krešnik Bekteši i predsednik upravnog odbora EVN Makedonije Stefan Peter.

„Ova solarna elektrana rezultat je uspešne saradnje između javnog i privatnog sektora. Ponosni smo što naša kompanija ulaže u projekte koji su stvoreni za zaštitu životne sredine, a posebno za smanjenje zagađenja. U rekordnom periodu za manje od četiri meseca uspeli smo da napravimo pozitivnu promenu ka boljoj energetskoj budućnosti zemlje i zdravlju naših građana“, izjavio je gospodin Peter.

Ministar ekonomije, gospodin Bekteši, govorio je o značaju ulaganja u oblast obnovljivih izvora energije i podršci koju EVN neprekidno dobija za postizanje ovih ciljeva.

„Ministarstvo ekonomije, kao ministarstvo nadležno za energetsku politiku, i u budućnosti će nastaviti da podržava aktivnosti za promociju OIE i promociju energetske efikasnosti, kako bi se ostvarili definisani ciljevi za učešće obnovljivih izvora energije koji su postavljeni u strateškim dokumentima, a sve u pravcu postizanja nacionalnog cilja za uštedu energije“, rekao je Bekteši.

Vlada je sprovela ovaj projekat u okviru strategije za proizvodnju „Zelene energije“.

Foto: Vlada Severne Makedonije

Zoran Zaev, premijer RSM, istakao je vladine strategije za kontinuirani razvoj energetskog sektora, a posebno deo za obnovljive izvore električne energije.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde na promociji prve solarne elektrane EVN Makedonija. Čestitam na ovoj investiciji i na uspešno realizovanom projektu u okviru javnog poziva Ministarstva ekonomije. Imamo obilje sunčeve energije, zemlja smo sa 280 sunčanih dana u godini i najkvalitetnijim pikom solarne energije “, rekao je gospodin Zaev.

EVN Makedonija je bifacijalnu solarnu elektranu sastavio od 4.416 ploča od po 335 W, a projektovana je za proizvodnju 2,1 GWh godišnje. Ovaj distributer i snabdevač strujom sa sedištem u Austriji, u ovoj balkanskoj zemlji drži i 11 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 47 MW.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti