Grčka nudi Severnoj Makedoniji da bude suvlasnik gasne elektrane

Foto-ilustracija: Pixabay

Makedonska vlada razmatra ponudu Grčke da preko “Elektroprivrede Severne Makedonije” (ESM) postane suvlasnik gasne elektrane snage 800 megavata.

Ta elektrana će se graditi pored terminala za prirodni tečni gas u Aleksandropolisu.

Istovremeno, vlada priprema plan za prelazak zemlje u narednom periodu sa energije uglja na druge izvore, kao što se prirodni gas, vetar i sunce, izjavio je premijer Zoran Zaev prilikom obilaska pretovarne stanice u Skoplju za odlaganje starih peći i drugih neekoloških grejnih tela, prenosi portal “Nezavisen.mk”.

“Imamo jasnu energetsku strategiju i znamo da dolazi momenat kada treba da zatvorimo kombinate koji proizvode na ugalj. Država razmišlja da prihvati jednu vrlo prijateljsku ponudu Grčke, da budemo suvlasnik gasnih terminala u Aleksandropolisu, gde će se graditi gasna centrala od 800 megavata, koja će proizvoditi dva i po puta više energije od energetskog deficita koji imamo kao zemlja“, reako je Zaev.

On je objasnio da bi ta ponuda bila realizovana putem direktnih investicija ESM-a.

Portal takođe navodi da će za najviše pet godina u Rudarsko-energetskom kombinatu Bitolj biti isključen jedan blok, a ista sudbina očekuje i preostala dva bloka u narednih 10-15 godina, u zavisnosti od evropske regulative. 

Izvor: Capital.ba

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti