Beč dobija javni prevoz na vodonik!

Flota vozila na električni pogon bečkog javnog prevoznika je u stalnom porastu, a od nedavno se putnici voze i u autobusu na vodonik. Reč je o vozilu proizvođača Solaris, model „Urbino 12 hydrogen“, koji vrši probne vožnje od 4. do 12. juna na liniji 39A. Plan je do 2023. godine u javni gradski prevoz staviti čak deset H2-autobusa.

Foto: Wiener Linien

„Pored električnog pogona, i pogon na vodonik kod gradskih autobusa je važna tema. Pri tome proizvođači moraju proizvoditi autobuse po realnim cenama, gradski prevoznici se moraju što pre preorijentisati, a politika treba da stvori adekvatne okvirne uslove, kako bi prevoz postao još održiviji i ekološki prihvatljiviji“, rekao je direktor „Wiener Linien“, Ginter Štajnabauer.

Za puštanje u saobraćaj deset ovakvih autobusa neophodna je i odgovarajuća infrastruktura. U probnom radu rezervoar od 35 kilograma vodonika se puni u roku od 12 minuta, a u normalnom radu je to moguće i za 8 minuta. Autobus sa punim rezervoarom može preći 400 km. Nabavka vodonika poverena je u ovom slučaju preduzeću „Wien Energie“, koje trenutno provodi istraživanja vezana za proizvodnju zelenog vodonika.

Najkasnije 2027. godine „Wiener Linien“ bi trebao raspolagati flotom od ukupno 82 autobusa na alternativni pogon, što će dodatno ojačati njegov ekološki prihvatljivi vozni park. U ova proširenja kapaciteta i infrastrukture prevoznik će uložiti ukupno 90 miliona eura.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti