Novi Južni Vels uskoro će se napajati pomoću vodonika

Foto-ilustracija: Unsplash (Jack Bassingthwaighte)

Novi Južni Vels u Australiji snabdevaće se u potpunosti energijom od zelenog vodonika. Novim projektom planira se skladištenje zelenog vodonika pomoću kojeg će se obezbediti celodnevno snabdevanje električnom energijom u nacionalnoj električnoj mreži.

Ovaj projekat predstavljaće revolucionarnu promenu prelaska Australije sa uglja na vodonik.

U planu je da se i energija sunca i vetra takođe pretvore u zeleni vodonik. Zahvaljujući njegovom pretvaranju i skladištenju viškova, energetski miks će biti „zaokružen“, a mreža – stabilna.

U početku će se time obezbediti 1.000 MW 100-odstotonog zelenog vodonika. Očekuje se da će naposletku energijom biti pokriveno više od dva miliona domova u Novom Južnom Velsu, odnosno da će na ovaj način biti proizvedeno i do 3,5 GW obnovljive energije.

Procene su da će projekat koštati oko 1,44 milijarde funti (oko 1,61 milijardu evra).

Na ovaj način, procenjuje se da će Australija postati jedna od vodećih zemalja koje drastično smanjuju emisije ugljen-dioksida. Pored dekarbonizacije zemlje, projekatom će biti omogućena i nova radna mesta, kao i pokretanje novih, zelenih industrijskih poduhvata.

Kompanija koja stoji iza projekta se nada da će zeleni vodonik transformisati potrošnju energije u Novom Južnom Velsu zaključno sa 2027. godinom.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti