Zabraniti gradnju MHE u zaštićenim područjima u Srbiji, apeluje inicijativa „Pravo na vodu“

Inicijativa „Pravo na vodu“ apelovala je na Vladu i Skupštinu Srbije da predlože i usvoje izmene Zakona o zaštiti prirode kojima bi bila zabranjena gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Foto-ilustracija: Pixabay

U saopštenju te inicijative navodi se da je Evropska komisija objavila u sredu, 20. maja novu Strategiju biodiverziteta do 2030. godine koja sadrži niz mera čiji je cilj očuvanje prirode, biljnih i životinjskih vrsta, kao i ostalog živog sveta na planeti.

Ta strategija je u prvi plan istakla obnovu reka – 25.000 kilometara rečnih tokova biće oslobođeno uklanjanjem zastarelih barijera, kao što su brane i cevi, a sve u cilju restauracije biodiverziteta i rečnih ekosistema.

„U isto vreme, na području Balkana planirana je izgradnja više od 3.000 malih hidroelektrana, zbog kojih će se poslednje netaknute reke slobodnog toka – takozvano plavo srce Evrope, staviti u cevi i tako nepovratno narušiti ovo prirodno bogatstvo. Ove reke jesu jedno od ključnih mesta za evropski slatkovodni biodiverzitet u njima živi 69 vrsta riba koje žive samo ovde i nigde drugde u svetu“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, piše „Pravo na vodu“, više od 40 odsto svih ugroženih slatkovodnih školjki i puževa Evrope može se naći samo u rekama regiona Srbije.

„Zahtevamo sankcionisanje bez odlaganja svih onih koji ne poštuju zakonske odredbe ili zaobilaze neophodne uslove za očuvanje životne sredine – što je slučaj sa većinom izgrađenih malih hidroelektrana u Srbiji. Apelujemo i da se revidiraju svi planovi i dozvole za dalju gradnju, a da se već izgrađena postrojenja strogo kontolišu, te po potrebi obustave zahvatanje vode iz vodotokova“, naglašava se u saopštenju.

Inicijativa je apelovala da se u ovogodišnjoj izradi novog Prostornog plana Srbije 2021 2035, najvišeg planskog dokumenta Srbije kao i u prostornim planovima lokalnih samouprava, uzme u obzir pomenuta evropska Strategija biodiverziteta 2030.

Takođe, u cilju prelaska na obnovljive izvore energije, apeluju da se obustavi politika podsticaja za male hidroelektrane, jer za njih nema ekonomske niti energetske opravdanosti, a posebno ne javnog interesa.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti