Simens se okreće upotrebi zelenog vodonika

Foto-ilustracija: Unsplash (Sezer Arslan)

Kompanija „Siemens Gas and Power“ potpisala je ugovor sa kompanijom „Uniper“, čime su produžili dugogoišnju saradnju, pri čemu će glavni fokus biti usmeren na proizvodnju i upotrebu takozvanog „zelenog vodonika“.

Biće posvećeni definisanju uloge koju vodonik može imati u budućnosti u razvoju postojećih elektrana na ugalj kompanije „Uniper“. Ova kompanija najavila je da će zatvoriti sve svoje elektrane na ugalj u Evropi najkasnije do 2025. godine.

Deo ove saradnje pratiće i procenu potencijala postojećih gasnih turbina u vlasništvu „Uniper-a“, kao i skladišta gasa za upotrebu vodonika. Cilj im je transformacija energetskog sistema, odnosno prestanak korišćenja uglja i prelazak na proizvodnju električne energije na gas koji neće biti štetan za životnu sredinu.

Dekarbonizacija gasne industrije veoma je značajna za Evropu u postizanju klimatske neutralnosti.

Zeleni vodonik može umnogome doprineti postizanju zacrtanih klimatskih ciljeva, i to u više sektora: industriji, mobilnosti, proizvodnji toplotne i električne energije. Upravo zato ga kompanije Simens i „Uniper“ posmatraju kao ključ za uspešan preokret energetkog sektora u budućnosti.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti