Tojotin grad budućnosti pokretaće ćelije vodonika

Foto-ilustracija: Unsplash (Manuel Cosentino)

Tojota planira da izgradi grad budućnosti na 75 hektara zemljišta, u podnožju planine Fudži u Japanu. Pod imenom Voven Siti, biće to jedan potpuno povezan ekosistem, s pogonom na gorivne ćelije vodonika. Voven Siti biće razvijen uz korišćenje najsavremenijih tehnologija na polju ekologije, povezivanja i mobilnosti.

Osmišljen kao „živa laboratorija“, Voven Siti (Istkani grad), biće dom stalnim stanovnicima i istraživačima koji će moći da testiraju i razvijaju tehnologije kao što su autonomna vožnja, robotika, lična mobilnost, pametne kuće i veštačka inteligencija u stvarnom okruženju.

„Izgradnja kompletnog grada od početka, čak i u ovako malim proporcijama kao što su ove, jedinstvena je prilika da se razviju tehnologije budućnosti, uključujući digitalni operativni sistem za infrastrukturu grada. S ljudima, zgradama i vozilima povezanim i u komunikaciji jedni s drugima pomoću podataka i senzora, moći ćemo da testiramo povezanost veštačkom inteligencijom“, kaže Akio Tojoda, predsednik kompanije „Tojota“.

Japanska kompanija će uputiti otvoren poziv za saradnju s drugim komercijalnim i akademskim partnerima i pozvati zainteresovane naučnike i istraživače iz celog sveta da dođu i rade na svojim projektima u ovom jedinstvenom „inkubatoru“ u stvarnom okruženju.

„Želimo dobrodošlicu svim ljudima koji su inspirisani da unaprede način na koji ćemo živeti u budućnosti, da iskoriste ponudu ovog jedinstvenog ekosistema za istraživanje i pridruže nam se u našoj misiji da kreiramo najbolji način života do sada i mobilnost za sve“, kaže Tojoda.

Krovovi će biti pokriveni foto-naponskim panelima da generišu solarnu energiju, pored energije koju će proizvoditi vodonične gorivne ćelije. Otvoreni prostor biće ispunjen prirodnom vegetacijom i hidroponikom.

Domovi će biti opremljeni najnovijim tehnologijama za podršku ljudima, kao što je integrisana kućna robotska asistencija u svakodnevnim aktivnostima.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti