Atanacković: Prozjumeri su jedna od najvažnijih karika u štednji električne energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill-Mead)

U okviru panel diskusije ,,Energetska tranzicija Srbije u svetlu novih izazova’’, Jovanka Atanacković državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, govorila je o važnosti kupaca-proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema njenim rečima prozjumeri su jedna od najvažnijih karika u štednji električne energije, zbog čega je važno da se cela država uključi u osmišljavanje načina za unapređenje ovih projekata.

Državna sekretarka je istakla da je građanima koji žele da postanu prozjumeri znatno olakšan taj proces, ali da su potrebne dodatne stimulacije, zato što će se povećanjem proizvodnje električne energije na ovaj način manje povlačiti električna energija iz mreže, čime će se smanjiti pritisak na Elektroprivredu Srbije.

Prema zvaničnim podacima, kako navodi Jovanka Atanacković, od prvih solarnih panela koji su se pre petnaestak godina pojavili na krovovima kuća u Srbiji do 2022. godine razvijeno je samo oko 11 megavata solarnih panela, dok je od početka 2022. godine do sada dobijeno 3,9 megavata, a čak 37 megavata u ovom trenutku čeka na priključenje. Na osnovu ovih podataka, do kraja godine Srbija može da ima preko 40 megavata nove električne energije iz obnovljivih izvora energije na mreži, što je u poređenju sa oko 11 megavata, koliko je dobijeno u prethodnih petnaestak godina, značajan porast.

Iako je broj kupaca-proizvođača porastao, državna sekretarka se osvrnula na problem u vezi sa računima i obračunom PDV-a, akciza i drugih naknada, zbog čega su prozjumeri nezadovoljni.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike je predložilo Uredbu prema kojoj bi se PDV, akcize i druge naknade obračunavale samo na razliku u količini proizvedene i preuzete električne energije od strane kupca-proizvođača. Navodi da je tu uredbu Vlada usvojila, a da su od Ministarstva finansija dobili pozitivno mišljenje, zbog čega dalje nisu ni proveravali poreske zakone, koji su u nadležnosti Ministarstva finansija. Ipak, kako kaže, nakon toga EPS je zatražio mišljenje Ministarstva finansija i dobilo informaciju da je Uredba u suprotnosti sa Zakonom o PDV-u, zbog čega se PDV, akcize i druge naknade obračunavaju na ukupno preuzetu električnu energiju kupca-proizvođača od snabdevača.

Jovanka Atanacković kaže da će Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviti da Ministarstvu finansija predočava zbog čega je važno da se kupci-proizvođači stimulišu. Napomenula je da je njihovo Ministarstvo izračunalo da električna energija koju proizvedu prozjumeri 75 puta više vredi za državu, nego da država uvozi električnu energiju, s obzirom na njenu cenu na tržištu koja se kreće u proseku od oko 500 evra, a ide i do 1.000 evra. Prema njihovoj proceni, čak i ako se prozjumerima ne bi naplaćivao PDV uopšte, država bi od prozjumera imala veliku korist.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti