Neće biti restrikcija ni poskupljenja struje

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

“Neće biti restrikcija električne energije niti novih poskupljenja, ni za domaćinstva ni za privredu”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Mihajlović je u Kragujevcu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji – faza 1“, istakla da je, sve što je Vlada do sada uradila, a posebno od početka ove godine, dovoljna osnova da možemo da imamo dovoljno električne energije.

“Pokušavamo merama štednje da smanjimo potrošnju da ne bismo toliki novac davali na uvoz električne energije. Uvozili smo od četiri do 11 odsto letos, dok ovih dana, zahvaljujući jačem vetru, uspevamo da proizvedemo od četiri do sedam odsto naše potrošnje”, kaže Mihajlović.

Prema njenim rečima, moramo štedeti, ne da bismo izbegli restrikcije, već da bismo manje novca dali za uvoz energije.

“Mi već sada imamo cene električne energije za domaćinstva i za privredu koje su mnogo niže nego što su u Evropi, ali takvo je stanje, u krizi smo i naša jedina briga jeste da obezbedimo dovoljne količine energije. Obezbedili smo dovoljno mazuta, nafte i naftnih derivata, imamo dovoljne količine gasa, u oba skladištu taj gas nesmetano ide Balkanskim tokom, a što se tiče električne energije većinski deo se proizvodi ovde a ono što ne može, to se uvozi”, objasnila je ministarka, navodi se u saopštenju.

Modernizacija toplana za efikasnije grejanje i kvalitetniji vazduh

Foto-ilustracija: Pixabay

Memorandum “Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji“, potpisala je Zorana Mihajlović sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomska pitanja i 11 gradova i opština koji učestvuju u izradi projekta.

Memorandumi su potpisani u prisustvu predstavnika Delegacije EU u Srbiji, a projektom, čija je ukupna vrednost 40,5 miliona evra, obuhvaćeni su Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin.

“Zahvaljujući većem korišćenju OIE u proizvodnji toplotne energije, građani pomenutih lokalnih samouprava dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu, a lokalne samouprave stabilniji sistem daljinskog grejanja”, ističe ministarka.

Prema njenim rečima, podaci kažu da se danas iz OIE proizvede 37 GWh toplotne energije, a realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više.

Takođe, kako je dodala, ovi projekti će rezultirati i smanjenjem emisije CO2 za približno 25.000 tona godišnje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti