Amazonski sisari ugroženi klimatskim promenama

Foto-ilustracija: Pixabay (R_Francoeur)

Od jaguara do mravojeda, većina kopnenih sisara koje žive u brazilskom Amazonu pogođeni su klimatskim promenama i projektima savanizacije, objavljeno je u studiji Univerziteta u Kaliforniji – Dejvis.

Studija je otkrila da su čak i životinje koje koriste staništa u šumama i savanama, kao što su pume i džinovski armadilosi, ranjive i reaguju na klimatske promene. Istraživači su potvrdili da je biodiverzitet Amazona veoma podložan uticajima klimatskih promena, i da se ne može zaustaviti samo sprovođenjem zakona, na primer.

“Ove vrste su podložnije mnogo više nego što smo mislili, pa čak ni zaštićena područja ne mogu da ih zaštite koliko smo očekivali”, navodi se u studiji.

Pročitajte još:

Šta je savanizacija?

Savanizacija je u ovom slučaju proces kada se bujna prašuma pretvara u suv i “otvoreni” pejzaž koji podseća na savanu, ali je zapravo degradirana šuma, a svemu tome doprinose lokalno krčenje šuma globalne klimatske promene duž južnih i istočnih ivica brazilskog Amazona.

Foto ilustracija: Pixabay

Autori studije su želeli da bolje razumeju kako se očekuje da će sisari na kopnu živeti – posebno oni koji koriste i šumska i savanska staništa kada imaju pristup i jednom i drugom. Posmatrani su kopneni sisari u četiri zaštićena područja južnog brazilskog Amazona, koja je mešavina prašume i savane.

Rezultati su pokazali da samo nekoliko vrsta preferira stanište savane. Istraživači napominju da su trenutni modeli zasnovani na netaknutoj – ne degradiranoj – savani, tako da će negativni efekti savanizacije među životinjama verovatno biti još jači.

Većina amazonskih vrsta, kada mogu da biraju između dobrih šuma i dobre savane, biraju šumu, a rezultati su takođe pokazali da ako savanizacija izazvana klimatskom promenom uzrokuje da vrste izgube pristup svom preferiranom staništu, to će smanjiti sposobnost čak i zaštićenih područja da zaštite divlje životinje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti