„Kostolac B3“ prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O realizaciji projekta izgradnje novog bloka B3 u Telmoelektrani „Kostolac“ razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Fang Janšui, predsednik kineske kompanije CMEC.

Đedović je istakla da je neophodno ubrzati dinamiku radova na najvećem energetskom gradilištu u našoj zemlji kako bi se ispunio zadati rok i kako bi pre naredne zime Republika Srbija dobila novih 350 megavata na mreži.

Kako je napomenula u prethodnom periodu je povećan broj radnika, ali da je to i dalje nedovoljno za ovu fazu radova, dodavši da je, takođe, potrebno i veće angažovanje najstručnijih kadrova EPS-a.

Ona je naglasila da je „Kostolac B3“ prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike i poručila da će biti učinjeno sve kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Đedović je podsetila na to da Republika Srbija i Narodna Republika Kina imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, i izrazila uverenje da će maksimalnim angažovanjem svih uključenih, blagovremeni završetak ovog projekta tu saradnju učiniti još snažnijom.

Govoreći o značaju novog bloka, naglasila je da se nakon tri decenije gradi novi termokapacitet i to po najvišim standardima zaštite životne sredine.

“Zahvaljujući novom bloku dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje će značajno doprineti sigurnosti i stabilnosti našeg energetskog sistema. Osim veće sigurnosti u proizvodnji električne energije, novi blok će imati i veliki značaj kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer će raditi po najstrožijim standardima”, naglasila je ministarka. 

Fang Janšui, koji je prvi put u poseti Srbiji, rekao je da je pre sastanka obišao radove u Kostolcu kako bi se na licu mesta uverio u njihovu dinamiku.

On je istakao da je kompanija svesna važnosti ovog projekta za Srbiju i podsetio na to da su do sada uspešno prevaziđenje brojne poteškoće koje su izazvale pandemija koronavirusa i refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala.

“Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo precizan plan povećanja broja radnika za naredni period. Uvereni smo u to da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad”, rekao je predsednik CMEC-a. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti