Kreće projekat novog ugljenokopa Zapadni Kostolac – EPS raspisao tender za 89 istražnih bušotina

Foto-ilustracija: Unsplash (Gerold Hinzen)

Elektroprivreda Srbije, ogranak TE-KO Kostolac, raspisao je tender za geološke istražne radove na zapadnom polju Kostolac.

Podsetimo, pre toga je raspisan tender za izradu Glavnog rudarskog projekta otvaranja ovog ležišta čije potvrđene rezerve lignita iznose oko 280 miliona tona.

U prvoj fazi rada novog kopa u planu je vađenje 3.000.000 tona lignita godišnje za obrenovačke termoelektrane, a kasnije i za tri kostolačka termobloka.

Kako je navedeno u specifikaciji posla, u atarima sela Dubravica, Batovac, Ostrovo i Petka već je izbušeno 411 bušotina, u periodu od 1942. do kraja 2018. godine i tada je registrovano prisustvo tri ugljena sloja, od kojih su prva dva interesantni za eksploataciju.

Urađen je Elaborat o rezervama uglja na ležištu 2013, nakon čega je usledilo 165 dodatnih bušotina, u izabranim najpovoljnijim delovima ležišta, i dobijeni su povoljni rezultati u selima Dubravica i Ostrovo.

Stoga su, kako se navodi, u toku razmatranja za moguće otvaranje novog površinskog kopa pod nazivom Zapadni Kostolac.

Idejno rešenje predviđa usek sa južne strane ležišta, u zoni koja nije najbolje istražena i u kojoj su prisutne bilansne rudne rezerve C1 kategorije, ali nedostaju podaci o kvalitetu uglja.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Zato će se raditi istraživanje ležišta mineralnih sirovina (ILMS), kao i geotehnička i hidrogeološka istraživanja.

Istražni prostor nalazi se u atarima sela Batovac, Dubravica, Ostrovo i Petka.

Osim ILMS istraživanja u južnom delu ležišta, u manjem obimu istraživaće se i krajnja istočna/severiostočna zona ležišta novog kopa, kao i prostor ka zatvorenom površinskom kopu Ćirikovac.

,,Cilj ovih istraživanja je da se stvore neophodni uslovi za izradu novog elaborata o resursima i rezervama uglja koji će poslužiti za izradu rudarske projektne i investicione dokumentacije za dalji rad na otvaranju površinskog kopa’’, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupno je projektovano je 89 istražnih bušotina za istraživanje ležišta mineralnih sirovina.

Prve 42 bušotine bušiće se tokom druge godine istraživanja (3,890 m), u južnoj i istočnoj obodnoj zoni projektovanog površinskog kopa, u cilju pripreme za početak rudarskih radova na kopu, dok će se narednih 47 bušotina bušiti u trećoj godini istraživanja.

Iz projektovane 42 bušotine radiće se 506 pojedinačnih proba uglja i 126 proba šljunka.

Tender je otvoren do 28. novembra.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti