Ljudi degradirali više od trećine preostale Amazonske prašume

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucian Dachman)

Koliko će još vremena morati da prođe kako bi stanovništvo širom sveta uvidelo da je priroda nešto što je potrebno čuvati a ne uništavati? Slično pitanje postavili su i naučnici i istraživači koji su u svojoj poslednjoj studiji objasnili da je Amazonska prašuma degradirana u mnogo većoj meri nego li što su mogli da pretpostave, i kako je za sve to zapravo zaslužan ljudski faktor.

Najnoviju studiju, koja je objavljena krajem januara, radio je tim od 35 naučnika i istraživača koji rade u velikim institucijama poput Brazilskog univerziteta Kampinas, Amazonskog instituta za istraživanje životne sredine (IPAM), Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) i Univerziteta Lankaster u Velikoj Britaniji.

Ova studija alarmirala je stručnjake, jer kako se navodi, 38 odsto preostale šumske površine Amazonije – što je deset puta veća površina od Velike Britanije – je zapravo uništeno od strane čoveka.

Kako je saopšteno na sajtu Amazonskog instituta za istraživanje životne sredine, najnoviji nalazi su rezultat analitičkog pregleda ranije objavljenih naučnih podataka zasnovanih na satelitskim snimcima gde su se pratile promene u regionu Amazona između 2001. i 2018. godine. Autori studije su definisali pojam degradacije kao prolazne ili dugoročne promene u šumskim uslovima izazvane ljudskim faktorom.

Pročitajte još:

Procenjuje se da su zapravo četiri ključna poremećaja koja dovode do degradacije šuma: šumski požar, ivični efekti iliti promene koje se dešavaju u šumama koje su u blizini krčenih šuma, nelegalna seča i ekstremna suša. Različita šumska područja mogu biti pogođena jednim ili više ovih poremećaja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici ocenjuju da degradacija Amazonije ima i značajne socioekonomske uticaje i dok nekolicini koristi, većini prestavlja teret.

U projekciji koju je tim napravio za 2050. godinu, četiri faktora degradacije će i dalje biti glavni izvori emisije ugljenika u atmosferu.

“Čak i u optimističkom scenariju, kada više ne bude krčenja šuma, posledice klimatskih promena će dovesti do dalje degradacije, što će dovesti do daljih emisija ugljenika“, kaže dr David Lapola.

Autori predlažu stvaranje sistema praćenja degradacije šuma, kao i sprečavanje i suzbijanje bespravne seče i kontrolu upotrebe vatre. Jedan od predloga je koncept „pametnih šuma” koji bi, kao i ideja o „pametnim gradovima”, koristio različite vrste tehnologija i senzora za prikupljanje korisnih podataka u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti