Amazonska plemena pomoću dronova sprečavaju uništavanje Amazonije

Plemenske zajednice koje naseljavaju područje prašume Amazonije u Brazilu zavise od dobara šume za hranu, odeću i medicinske potrebe. Njihov način života, međutim, pod velikom je pretnjom zbog sve češćih i razornijih šumskih požara u ovoj regiji.

Foto-ilustracija: Unsplash (Studio Ócular)

Kako su požari uglavnom inicirani ilegalnom sečom i uništavanjem vegetacije zarad razvoja poljoprivrede i stočarstva na prostoru gde se nalazi šuma, plemenske zajednice su svesne da će se time narušiti važni prirodni procesi i da se uništavanjem šume dodatno ugrožava i kvalitet vazduha, ali i vode, kao i opstanak biljnog i životinjskog sveta.

Zato su krajem prošle godine Svetski fond za divlje životinje i brazilska nevladina organizacija za odbranu životne sredine organizovale obuku za upravljanjem bespilotnim letelicama za plemenske zajednice. Stanovništvo je rado prihvatilo tehnologiju upravljanja dronovima koja im je pružila priliku da šumu nadgledaju „iz ptičje perspektive“ i na taj način posmatraju veliko područje i uoče potencijalnu opasnost od ilegalnog krčenja njihovog doma.

Donirano je 19 dronova i sastavljeni su timovi koji patroliraju kroz šumu i prate šumske požare i ilegalnu seču. U planu je da se sakupe dokazi pomoću kojih će biti moguće uticati na vlast da reaguje na nezakonite aktivnosti koje se odvijaju u Amazoniji.

Znanje plemena kojima Amazonija predstavlja dom veoma je važno i od velike je pomoći za očuvanje prašume. Njihova svest o složenosti ovog problema i štetnom uticaju na prirodu je veoma razvijena, jednako kao i želja da očuvaju „pluća planete“ od nezakonitih aktivnosti koje se još uvek neumoljivo sprovode.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti