Koliko se krčenje Amazonije tiče mesne industrije?

Foto-ilustracija: Unsplash (Kenny Luo)

Najveća svetska kompanija za preradu mesa JBS ovih dana se našla „pod lupom“ i izazvala zabrinutost jer se čini da nema jasnu evidenciju o mesu koje nabavlja i da postoji šansa da se u njenom lancu snabdevanja podrazumeva i govedina koja stiže sa farmi nastalih krčenjem šuma u Amazoniji.

Odnedavno je pojačan pritisak investitora na ovu kompaniju jer se, prema ispitivanjima, čini da ne polaže mnogo brige na ekološke aspekte svog poslovanja.

Prema procenama, godišnji prihod kompanije iznosi 50 milijardi dolara. Dnevno usmrćuje čak 35.000 goveda u Brazilu. Ipak, stručnjaci navode da nije izvesno da ova kompanija može nositi titulu nekog ko će predložiti rešenje za krčenje šuma u Brazilu.

Analitičari HSBC-a, multinacionalne investicione banke i kompanije za finansijske usluge, više puta su pokušavali da dobiju odgovor od JBS-a po pitanju plana kompanije da se pozabavi problemom ilegalnog krčenja Amazonije, ali jasni plan, vizija, a ni rešenje, nisu dobili.

HSBC je nedavno sprovela istragu oko prebacivanja stoke sa ranča koji je sankcionisan zbog ilegalnog krčenja šume, koja je prodavana klanicama JBS-a. Iako je kompanija osporila nalaze, nije iznela podatak odakle nabavlja stoku.

Zato su nakon istrage veliki supermarketi i lanci brze hrane pozvani da obustave trgovinu sa JBS-om. Već je isključena iz prodaje „Nordea Asset Management“, pod čijom kontrolom je fond od 230 milijardi evra.

Naučnici smatraju da je očuvanje Amazonije od suštinskog značaja za rešavanje klimatske krize. Istovremeno, podaci govore da je globalni izvoz govedine JBS-u tokom 2019. bio odgovoran za krčenje čak 300 kilometara ove tropske šume.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti