Pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda za 2,5 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u drugom tromesečju 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, manja je za 2,5 odsto.

Za prvih šest meseci 2020, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 4,1 odsto u tekućim cenama, odnosno za 3,4 odsto u stalnim cenama.

Podsetimo, raniji izveštaj Republičkog zavoda, pokazao je, na primer, da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u junu 2020. godine, u odnosu na maj 2020. godine, u proseku smanjene za 1,4 odsto.

Takođe, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jun 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jun 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: „stoka“ i „živina“ (4,6 odsto) i „industrijsko bilje“ (2,4 odsto).

Takođe, treba spomenuti da su se mnogi za vreme karantina odlučili za onlajn kupovinu što je iznenadilo brojne trgovce koji su se u početku teško snalazili s velikim brojem narudžbina, a u nekim slučajevima isporuke su trajale i do nekoliko nedelja.

Izvor: Republički zavod za statistiku/Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti