Akcija pošumljavanja u Sremskoj Mitrovici

Foto: JP „Vojvodina šume“

Služba za planiranje i gazdovanje šumama Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica organizovala je radnu akciju pošumljavanje klonskom topolom u Šumskoj upravi Kupinovo, na površini u okviru ogleda „klasična plitka sadnja sadnica sa korenom i plitka sadnja bez korena“.

“Akciju su podržale i aktivno se uključile i kolege iz Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Novi Sad. Svakodnevni problem nedostatka radne snage je ovog puta prevaziđen aktivnim učešćem naših kolega iz ŠG Sremska Mitrovica, referenata uzgoja i zaštite šuma, referenata planiranja i gazdovanja šumama, kao i samostalnih referenata za uzgoj mekih i tvrdih lišćara. Zaposleni su iskoristili priliku da pomognu u realizaciji ove radne akcije pošumljavanja, ali i da istovremeno učestvuju u ogledu „klasična plitka sadnja sadnica sa korenom i plitka sadnja bez korena“, koji se realizuje u gazdinskoj jedinici „Kupinski kut“, odeljenje br.8”, navodi se u saopštenju Vojvodina šuma.

Ogled je obuhvatio pet klonova topole u tri ponavljanja, sadnjom sadnica sa korenom i sadnjom bez korena. Ukupna površina ogleda iznosi 7,5 hektara. Sadnja sadnica bez korena rađena je na dubini od 1,2 metra sa bušilicom prečnika 13 centimetra. Ogled je zamišljen tako, da se vidi primanje oba tipa sadnica, sa korenom i bez njega, jer se ovom akcijom pokazalo da je mnogo veći učinak na bušenju rupa bušilice prečnika 13 centimetra, a da je učinak na sadnji sadnica bez korena mnogo veći nego kod sadnica sa korenom. Praćenjem ogleda analiziraće se i druge prednosti sadnje sadnica klonske topole bez korena.

Izvor: Vojvodina šume

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti