5G tehnologija stiže u kineske rudnike

Foto-ilustracija: Unsplash (David Hellmann)

Vekovima se rudarska industrija širom sveta suočavala sa ogromnim bezbednosnim izazovima –  i dalje je prati loša reputacija uprkos njenom značaju za svetsku ekonomiju.

Konstantno se traže načini da se rudarstvo učini lakšim i bezbednijim, a jedan od načina je i automatizacija sistema tako da se u potpunosti eliminiše potreba za slanjem radnika u opasna područja.

„Pametno“ rudarstvo brzo postaje stvarnost jer tehnologije poput veštačke inteligencije (AI) i Interneta inteligentnih uređaja (IoT) nastavljaju da se razvijaju.

Kako se usvajanje 5G mreže ubrzava, uporedo se razvija i širok spektar aplikacija, uključujući upotrebu 5G mreže za napajanje rudarske opreme bez članova posade.

Inteligentnu rudarsku inovacionu laboratoriju otvorili su u Tajuenu, u provinciji Eshansi, narodna vlada provincije Eshansi,  kompanija Huavei, Džineng Holding Groupa i Kaludera Tehnologija.

Laboratorija je namenjena za pomoć rudnicima uglja toj provinciji kroz smanjenje broja zaposlenih na visokorizičnim pozicijama, povećanje efikasnosti i poboljšanim uslovima sveobuhvatne bezbednosti na radu kroz istraživanje novih načina upotrebe ICT-a (Informacione i komunikacione tehnologije/Information and Communications Technologies).

„Trenutno smo usmereni ka tome da primenom naše tehnologije pomognemo rudarskoj industriji u smanjenju broja zaposlenih koji se spuštaju u rudnik za deset do dvadeset odsto. Takođe, imamo u planu da celokupan broj zaposlenih bude umanjen za 60 odsto prelaskom na potpunu mehanizaciju rudarskog postupka“, rekao je direktor Huavei kompanije Ren Zihanfe.

Napominje i da većina IT kompanija nije videla rudarstvo kao polje za primenu 5G tehnologije, iako ta oblast ima veliki potencijal.

U Kini trenutno radi oko 5.300 rudnika uglja i 2.700 rudnika rude.

„Ukoliko uspemo da snabdemo tih 8.000 rudnika, mogli bismo da proširimo svoje poslovanje i na rudnike izvan Kine, što bi posebno značajno bilo za one koji se nalaze u arktičkim regionima u Kanadi i Rusiji. Mali broj ljudi je spreman da živi u tim područjima zbog surovih uslova života. Smanjenje broja zaposlenih može biti od velikog značaja za celokupnu industriju“, rekao je Zihanfe.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti