Nove meteo-stanice štede srpskim poljoprivrednicima i do nekoliko stotina evra

Foto-ilustracija: Pixabay

U saopštenju NALED-a navodi se da će 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informiše o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima.

Nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro.

Meteo-stanice postavljene su u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, a uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, dok je projekat dobio podršku develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je preko 90 odsto, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

„Svi prikupljeni podaci biće dostupni i do godinu dana unazad, a u praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje. Prvih 50 stanica postavljeno u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje ambicija i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji“, kazala je suvlasnica kompanije TeleGroup Diana Gligorijević.

Iz NALEDA-a pojašnjavaju da je upotreba AgroLIFE softvera namenjena prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika. Aplikacija je dostupna i besplatna za sve vlasnike privatnih gazdinstava, kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jordan Opel)

„Oko 1.300 zakupaca zemljišta u pet pilot opština, trenutno 615 lica planira svoju proizvodnju putem AgroLIFE platforme. Kroz podatke prikupljene sa meteo stanica i AgroLIFE platformu želimo da pružimo osnov poljoprivrednim proizvođačima i donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou da bolje planiraju upotrebu zemljišta radi povećanja prinosa, produktivnosti i očuvanja kvaliteta zemljišta“, najavila je direktorka za dobru upravu u NALED-u Ana Ilić.

Menadžer na projektu u Nemačkoj razvojnoj saradnji Amira Omanović ističe da proces i trend digitalizacije pružaju velike mogućnosti za modernizaciju opštinskih usluga i procedura, pa tako i u procesu upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

„Korisnicima, u ovom slučaju poljoprivrednicima, otvaraju se nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa u saradnji sa opštinama. Očekujemo da će iskustva opština u Srbiji i generalno način upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu u Srbiji biti korisni za relevantne aktere u regiji, posebno u BiH i Crnoj Gori“, kazala je Omanović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti