1.000 km dometa i 500 ks – „Alpha 0“ pomerio granice vodoničnog pogona (VIDEO)

Foto: Hopium

Kada je 2019. godine profesionalni trkački vozač Oliver Lombard osnovao kompaniju Hopium, pred sobom je imao jasnu viziju – da napravi efikasno vozilo na vodonični pogon koje će, uz to, biti i šampion brzine.

Okružen timom stručnjaka i imajući dragoceno trkačko iskustvo, Lombard je s ponosom debitovao na manifestaciji „Viva Technology“ u Parizu sa svojim prototipom „Hopium Machina Alpha 0″ .

„Crni lepotan“, kako su ga opisali oduševljeni posmatrači, dokaz je da vodonik može odigrati značajnu ulogu u tranziciji ka čistoj mobilnosti, a to najbolje zna Lombard kao najiskusniji vozač ove vrste automobila na svetu.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, „Alpha 0“ koristi inovativnu tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija, a rezervoar zapremine 6 litara specijalno je dizajniran u saradnji sa belgijskom kompanijom Plastik Omnium (Plastic Omnium). Punjenje je brzo jer traje samo tri minuta, mada to nije jedina brzina kojom se ova „mašina“ može pohvaliti.

Kompresovani vodonik vozilu daje domet od 1.000 km, a snažan motor od 500 konjskih snaga omogućava mu da razvije maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Na „mat“ crnoj boji automobila izdvajaju se prepoznatljivi farovi čiji dizajn podseća na talase, dok kompanija još uvek nije podelila uvid u enterijer.

Budući da je prošao sve testove i ispunio najteže zahteve eko mobilnosti, sledeći cilj je da se „Alpha 0“ početkom 2022. godine nađe u masovnoj proizvodnji, a prvih 1.000 automobila moguće je rezervisati već sada uz naknadu od 410 evra.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti