Ugradnjom punjača do više e-automobila na ulicama Moskve

Foto-ilustracija: Pixabay

Električni automobili – neki bi rekli vozila daleke budućnosti, ali kako stvari trenutno stoje izgleda da nije tako. Sve više proizvođača automobila najavljuje da će uskoro proizvoditi isključivo električna vozila, što govori da će automobili sa motorima na unutrašnje sagorevanje polako odlaziti u istoriju. Što se i uklapa u globalni plan, a to je manje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Čini se da ćemo za nekoliko godina svi voziti električne automobile.

Međutim, da bi u saobraćaju učestvovalo više automobila na električni pogon, neophodno je obezbediti i dobru mrežu punjača.

Vozači automobila sa SUS motorima su navikli da gotovo na svakom koraku postoje benzinske stanice, što nije slučaj sa elektropunjačima. Razvoj mreže punjača za električne automobile postaje prioritet i gotovo se u svim svetskim gradovima intenzivno radi na tome.

Nedavno je Moskva objavila da će od 2022. svake godine instalirati 200 električnih stanica za punjenje e-vozila. Ovu odluku su doneli kako bi podstakli korišćenje automobila na električni pogon.

„U Moskvi sada ima oko 2.000 električnih automobila i njihov broj se svake godine povećava za oko 10-15 odsto. Mora da se radi na infrastrukturi za punjenje kako bi taj rast bio veći“, rekao je Maksim Liksutov, šef gradskog sekretarijata za saobraćaj Moskve, prenosi Rojters.

Tako će Moskva do 2023. godine imati oko 600 gradskih mesta za punjenje električnih automobila. Osim razvoja mreže elektropunjača, spremili su i spisak mera kako bi podstakli kupovinu e-vozila. Besplatno parkiranje, kao i besplatno punjenje na javnim punjačima, samo su neke od pogodnosti za vozače ovih automobila.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti